Okupanti nebo osvoboditelé?

26. 08. 2019 12:12:36
Pravdivá zpráva o hrdinských činech při osvobozování naší vlasti hrdinnou sovětskou armádou v roce 1968.

Provokatéři povolali ženy a děti a schválně je postavili na silnici, aby překáželi tankům. „Co dělat,“ říkal si velitel J.I. Andrejev, když je spatřil. Bylo jediné možné rozhodnutí pro člověka a komunistu: zatočit do příkopu. Velitel J.I. Andrejev, členové posádky E.P. Machotin a P.D. Kazarin zahynuli. Žádný z českých obyvatel neutrpěl úrazu.

Za několik hodin v Praze na Václavském náměstí dávkou ze samopalu byli zavražděni dva sovětští vojáci ve službě. Střílelo se i u rozhlasu, kde protisocialistické bojůvky měly svůj hlavní štáb. Co podporovali? Návrat ke kapitalismu. Humánní poslání našich vojáků bylo odměněno zákeřnými palbami kulometů. Tankista N. P. Mamajev chtěl palbu opětovat, avšak velitel tanku K. G. Bucharin ho zadržel: „Zadrž! Ať kontrarevolucionáře odsoudí dělnický soud!“ V tu chvíli zazněla palba. Velitel tanku K. G. Bucharin padl mrtev do koptipu tanku. Tankista N. P. Mamajev chvíli váhal, nakonec nevystřelil. Rozkaz je rozkaz!

Na jedné straně vysoká uvědomělost komunistů, kteří přišli do Československa jako přátelé, aby pomohli jeho pracujícím v hodinu vážného nebezpečí. Na druhé – podlost zákeřných vrahů, působících vzdory zájmům svého lidu.

Na náměstí u Václavova pomníku je hodně lidí, hlavně mládež, jejíž mozky se několik měsíců zahřívaly na žhavém uhlí nacionalismu a evropeismu. Mládež podněcovaná rozvratnými živly. Mládež, jejíž dlouhé rozcuchané vlasy žalují. Tito svedení mladí lidé pomocí zesilovačů straší lidi „černými volhami“, které prý „zatýkají spisovatele a umělce“.

Jeden z mládenců, asi pětadvacetiletý, se pustil do diskuse s majorem naší armády. Major je již od pohledu starší, před dvaceti lety osvobozoval Československo od fašistů. Dnes musí znovu.

Mladý Čech přistoupí k jeho tanku: „Přišli jste do naší země jako okupanti.“

Major se na něj smutně podívá: „A to víš mládenče, co jsou okupanti? Kdyby ses narodil dřív, poznal bys, co jsou okupanti,“ vysvětluje trpělivě ruský major, „přišli jsme, abychom zachránili vaše ohrožené socialistické vymoženosti, zatarasili cestu obnovení kapitalismu. Jakmile nebezpečí pomine, odejdeme. Naše armáda vám a vašemu národu přeje jen dobré.

Hoch v námitkách pokračuje: „Neviděli jsme žádnou hrozbu socialismu a naší státnosti. Nám je lépe známa situace ve vlastním domě.“

Musí se vidět dál než na špičku nosu,“ odráží major, „váš tisk, váš rozhlas vás oklamaly a zaslepily. Právě proto jste neviděli hrozbu, která leží dvě stě kilometrů odsud. Tam, na vašich hranicích se západním Německem zkušení nacističtí kuchaři vaří kaši revanše. Stačí se podívat na mapu, abys pochopil, proč naši společní nepřátelé chtějí vrazit klín do našeho socialistického světa.“

Mladík pokyvuje hlavou a odchází. Major si uvědomuje kolik práce ještě čeká komunisty, aby přetavili imperialisty otrávenou mysl mládeže. Budou muset ještě dlouho zůstat, aby českým soudruhům pomohli. Najednou vidí, že jeho tank hoří. Český mladík se vrací a pomáhá tankistům při hašení. Najednou padá zasažen zbloudilou kulkou samozvaného ztroskotance. Zdivočelí nepřátelé zákeřně míří zbraněmi, které nezištně dodali zahraniční rozvědky, na naše osvoboditele. A nejen na ně. Míří přímo do srdcí všech poctivých českých dělníků – našich třídních bratrů.

Obrázek o tom, kdo byl okupant a kdo osvoboditel si dnes můžete udělat sami.

Pozn. autora: Tento text byl shazován z helikoptér po 21. srpnu 1968. Byl uveřejněn v reakčním časopise „Reportér“ jako odstrašující příklad sovětské propagandy. Po úpravě, kde jsem vynechal ideologické fráze, text udělal o něco akčnější a navýšil počet padlých Rusů, jej zde po jednapadesáti letech přepisuji.

Autor: Jan Lněnička | pondělí 26.8.2019 12:12 | karma článku: 20.13 | přečteno: 686x

Další články blogera

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma článku: 33.98 | Přečteno: 900 | Diskuse

Jan Lněnička

Hysterka Fiala, Ficova „konšpirácia“ a papež chcimír

Nezralého gesta se dopustil premiér Petr Fiala vůči slovenské vládě. Úroveň jeho jednání mi připomíná Petra Bajzu z knihy "Bylo nás pět“, jako bych viděl malého Petříka říkat: „Do smrti smrťoucí s tebou nepromluvím!“

10.3.2024 v 19:36 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Jan Lněnička

Bezemisní krávy

Nejedná se zde o militantní klimatické aktivistky, ale o skutečné krávy. Jejich emise jsou podle skupiny globálních investorů horší problém pro klima, než auta a uhlí. Krávy je nutné modifikovat tak, aby vyhovovaly parametrům EU!

3.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 562 | Diskuse

Jan Lněnička

Odvody - konečně!

Konstruktivní návrh jak zařídit v případě ohrožení nebo války obvody. Plošné zavedení odvodů plánovalo Ministerstvo obrany již v roce 2015, poslanci se nějak nedohodli, nakonec to skončilo pouze u dobrovolných odvodů.

27.2.2024 v 19:49 | Karma článku: 30.96 | Přečteno: 731 | Diskuse

Další články z rubriky Srpen 1968

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 1556 | Diskuse

Tomáš Flaška

Když to zatím nejde na Ukrajinu, tak Rusko expanduje aspoň do Kazachstánu

Nechci hodnotit, co se v Kazachstánu děje. Jestli má pravdu státní moc, nebo lid. Určitě je špatné napadání a zabíjení policistů, stejně jako střílení policie do davu.

6.1.2022 v 16:28 | Karma článku: 24.47 | Přečteno: 667 | Diskuse

Tomáš Flaška

Rusko svou expanzi už ani zbytečně netají

Dlouhodobě má namířeno na Ukrajinu, deptá ji, poškozuje, posílá tam dovolenkáře, zbraně, munici a teď už i nepokrytě shromažďuje velkou armádu na jejích hranicích.

4.12.2021 v 8:42 | Karma článku: 31.41 | Přečteno: 864 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 28.94 Průměrná čtenost 1025

Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...