Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

30 let od vystoupení Václava Havla v americkém Kongresu

Uplynula dlouhá doba a mnohé se změnilo. Díky svobodě tisku jsme se dozvěděli, že všechno je trochu jinak. Mnohé nám k tomu může říci Noam Chomsky, kritik amerického establishmentu.  

V té době před třiceti lety jsme prožívali euforii z vítězství demokracie nad totalitou. Projev prezidenta Havla jsme brali jako skutečné únorové vítězství. Byli jsme hrdí, že jsme Češi. Byli jsme hrdí na našeho prezidenta Havla. Byli jsme hrdí, že kongresmani s úctou sledují projev našeho prezidenta, na jehož konci následoval zasloužený potlesk ve stoje. V knize „Kdo vládne světu?“ Noam Chomsky Havlův projev a hlavně jeho načasování kritizuje:

 

„...pár týdnů po vraždě latinskoamerických intelektuálů v Salvadoru, československý prezident Václav Havel zavítal na zasedání amerického Kongresu, kde před nadšeným publikem vychválil ‚obránce svobody‘ ve Washingtonu, kteří pochopili odpovědnost, jež vyplývá z toho, že jsou nejmocnější zemí na světě. Nepochybně to byla i odpovědnost za brutální vraždu Havlových protějšků v Salvadoru,“ dodává sarkasticky.

 

Noam Chomsky má do jisté míry pravdu, jenže neví, že jsme USA obdivovali a nevěnovali jsme pozornost tomu, jaká zvěrstva Spojené státy páchají v Latinské Americe i jinde ve světě, případně jsme je brali jako komunistickou propagandu. Amerika se nám jevila jako země neomezených možností a rozmanité kultury; filmy, hudba, příroda, americký sen - náš sen. Komunistická propaganda byla natolik těžkopádná, že jí bylo těžko uvěřit cokoliv.

 

Co se týče propagandy, Noam Chomsky píše: „Američané se učili u Goebbelse. Ten kladl důraz ne na politiku, ale především na zábavu (entertainment)“. Vzpomeňme na Leni Riefenstahlovou a její geniální dokumenty, nebo české veselohry za protektorátu. Zatímco sovětské filmy, na které jsme povinně chodili se školou, byly pro malého diváka utrpením, americké kovbojky byla jiná báseň. V šedesátých letech se mládež prostřednictvím hudby a kontrakultury poněkud vymkla moci, ale tuto anomálii už dokázal establishment zpacifikovat. Vlasatá mládež nyní sedí v parlamentu a je horší než otcové, proti nimž se bouřila.

 

Další zmínka v knize se týká českého, respektive středovýchodního disentu. Noam Chomsky poměřuje utrpení tohoto disentu s latinskoamerickým. „Tito lidé nepochybně trpěli, ale zdaleka ne tak hrozně jako jejich protějšky v Latinské Americe. Počet obětí mučení a poprav opozice v Latinské Americe byl od roku 1960 do pádu sovětského bloku vyšší než ve východním bloku. V mnoha případech se na týrání a vraždách podílely právě Spojené státy.“ Našinců se útlak skutečně netýkal, jak říkal profesor Machovec: "Čechovi stačí vzít dvě stovky na výplatě a on se ohne, jak je potřeba."

 

„Pokud chce hodnotově orientovaný intelektuál brát svou činnost vážně, neměl by se hřát na výsluní za to, že ‚odvážně‘ protestuje proti zločinům našich nepřátel, ale měl by vzít odpovědnost za to, jaké zločiny páchá jeho země,“ toto je Chomskyho stěžejní myšlenka, co se týče intelektuálů.

 

Havel, protože neohrožoval zájmy Spojených států, se tedy podle něho zpronevěřil úloze svobodného intelektuála. Někteří čeští odpůrci dokonce na adresu Václava Havla říkají, že šaškoval před kongresmany. Havel na tyto výtky reaguje přímo ve svém projevu:

„Je snadné mít v programu nezávislost a přitom nechat na jiných, aby ten program uskutečňovali. Kdyby takto mysleli všichni, brzy by nebyl nezávislý nikdo.“

S těmi žádná zábava nebyla

Na druhé straně kvůli nezávislým kritikům establishmentu si musí politici dávat pozor na to, co činí. Ale dělají to skutečně? „Nebo plní především své přednostní zájmy: ochranu státní moci a koncentrované soukromé moci, jež státní politiku do značné míry určuje?“ ptá se Noam Chomsky a vydává počet ze zločinů, kterých se USA po celém světě i doma dopustily a stále dopouštějí.

Inu, už ani ty Spojené státy nejsou to, co bývaly!

https://cs.wikisource.org/wiki/Projev_V%C3%A1clava_Havla_v_Kongresu_USA

Autor: Jan Lněnička | pondělí 24.2.2020 17:23 | karma článku: 21,29 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 25,95 | Přečteno: 919x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,88 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma: 34,31 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 386
  • Celková karma 29,97
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik