Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dolní Posázaví v ohrožení - svinstvo, hluk a plecháče!

<p>V příloze Lidovek Relax (8.8.), v článku Výlet posázavským pacifikem, nás autorka Eva Obůrková zve mimo jiné do dolního Posázaví. Je škoda, že se nezmiňuje o dálnici D3, kvůli níž bude tato krajina nenávratně zničena.</p>
Co hrozí Posázaví

Článek je součástí seriálu „33 nejkrásnějších výletů po Česku“. V tomto kontextu je smutné, že nás autorka zve do krajiny, která za pár let již nebude. Za Lukami pod Medníkem se má vynořit z tunelu dálnice, která povede na most, jež překlene řeku Sázavu a všechno, na mnoho kilometrů kolem, se octne rázem řiti. Dálnice nepřivádí jen nepřetržité hučení těžkých vozidel, smog, nedostatek spodní vody, ale jsou na ní napojena i logistická centra, která ještě víc přispějí k dalšímu znečištění životního prostředí a devastaci krajiny.

 

Aniž bylo kopnuto a dálnice schválena, za Lukami pod Medníkem se pomalu a jistě jedno z takových plechových center líhne. Po silnici 4. cenové skupiny naváželi a zas odváželi nákladní auta suť a zeminu, na upravený pozemek pak nastoupili betonáři. Bylo zde pár dílen, nyní vyroste pořádný plecháč, jistě ne poslední. Ó, jak jsme šťastni, že se do vyhlášené trampské osady vloupává tržní moloch! Pokud to tak bude dál, žádné Posázaví v budoucnu nebude, bude jen Velká Praha.

 

V tomto ohledu se stačí podívat do Jesenice. Město pár kilometrů od Prahy. Situace v Jesenici je děsivá. Město je součástí pražského okruhu, bude zde končit D3, prostředkem města se dostaneme ráno i odpoledne ucpanou Vídeňskou ku Praze. Právě v ubohé Jesenici se všechny proudy vedoucí od severu k jihu střetnou a přes dopravní trychtýř se budou hlemýždím tempem sunout dál. Zdejší radní se dálnici D3 brání, ale hlavní jsou investice a prosperita. Co na tom, že naše země poslouží jen jako tranzit zboží, že zdejší obyvatelé z toho budou mít zdravotní problémy, a že krajina bude zpustošená? Jde přeci o vyšší zájmy.

 

Že naše dálnice nejsou dálnice? Při představě dálnic v USA, které mají dohromady třeba dvanáct i více pruhů, jak píše na svém blogu o Americe Denisa Sciortino, mě jímá hrůza. Být něco podobného i u nás, byly by Čechy samý asfalt. Už tak jsou dálnice brutálními zářezy do krajiny. Kvůli rychlosti jakým stavba dálnic postupuje se můžeme domnívat, že možná můj článek bude aktuální až za sto let. Peníze na státem protěžované stavby sice mizí do nenávratna, ale díky astronomickému zadlužení Česka, prý na investice, je možné, že plánovaný začátek stavby v roce 1924 bude přeci jen dodržen.

 

Loni jsem napsal blog o demonstraci proti dálnici D3. Do Jílového u Prahy tehdy zavítal premiér Babiš, paní Jermanová a starostové. Na chvíli byla přizvána i iniciativa proti stavbě dálnice, která požaduje zvýšení bezpečnosti a průjezdnosti páteřní silnice I/3 včetně obchvatů Benešova, Olbramovic a Miličína, které by mohlo dopravě v regionu pomoci mnohem dříve a levněji než problematická středočeská D3. To se zase nelíbí lidem v obcích na trase I/3, nicméně by tato varianta byla levnější a šetrnější k přírodě. Část starostů s iniciativou souhlasilo, bohužel starosta Jílového byl tehdy pro stavbu.

 

Ve stávajícím plánu se počítá se sedmi tunely. Vzhledem k tomu, že okolí Jílového bylo kvůli těžbě zlata poddolováno, bude jejich realizace náročná, připočteme-li až dvacet mostů, dojdeme k předpokládanému číslu miliarda za jeden kilometr, dálnice má mít kilometrů šedesát. To je jen předpoklad! Jde o hodně peněz, pro podnikatele není lehké přijít o takovou zakázku, tudíž udělají vše, aby byla stavba D3 realizována podle stávajícího plánu.

Letos budou krajské volby, slabá naděje, že se něco změní. Ještě není rozhodnuto.

Joni Mitchell v písničce Big Yellow Taxi zpívá slova s prorockým refrénem: „Vydláždili ráj a postavili na něm parkoviště“. Píseň je stará 51 let! Po ráji je nyní v nebezpečí i dolní Posázaví!

 

https://sciortino.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755408

https://lnenicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=722549

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/dostavba-d3-zacne-v-roce-2024-tvrdi-vlada-zcela-nerealne-reaguji-odpurci-40290922

https://www.alternativad3.cz/schvalovaci-proces/1/144

https://www.alternativad3.cz/zakladni-parametry-projektu-sd3/1/132

Autor: Jan Lněnička | sobota 15.8.2020 18:50 | karma článku: 13,51 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,34 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Než bude ministrem, musí Tuleja vysvětlit okolnosti svých publikací, řekl Fiala

3. května 2024  12:09,  aktualizováno  12:30

Premiér Petr Fiala (ODS) má za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja do...

Ruské jednotky vstoupily na základnu v Nigeru, kde sídlí americká armáda

3. května 2024  12:18

Ruské vojenské jednotky vstoupily na leteckou základnu v Nigeru, kterou využívá americká armáda....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  12:09

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik