Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Antirouškaři bojující

Přít se s antirouškaři, jste-li prostý občan nebo pracovník ostrahy, je nemožné. Ani ruka zákona to s nimi nemá lehké. Zvlášť pokud je váš oponent alternativní biomatka a má svou pravdu.  

 Alternativní biomatka vám odpoví na otázku proč nemá respirátor následovně: Podle krizového zákona paragrafu 31, odstavce 4: Plnění povinností uvedených v odstavci 3 může fyzická osoba odmítnout, pokud by jejich plněním ohrozila život nebo zdraví vlastní nebo jiných osob anebo pokud jsou povinnosti jí ukládané v rozporu se zákonem.
V odstavci 3  jsou vyjmenovány povinnosti, jedna z nich se vztahuje k nošením roušek: "Fyzická osoba je v době krizového stavu povinna: Strpět omezení vyplývající z krizových opatření stanovených v době krizového stavu."
 Shora uvedená odpověď se dá nalézt na kanále youtube, který vytváří Igor Chaun, kdysi nadějný režisér a jeden ze studentských vůdců v listopadu 1989. Nyní se věnuje esoterice. Jeho kanál, zřejmě v souvislosti se šířením "pravd" o koronaviru, byl načas zastaven. Nyní opět funguje.
Na téma nenošení respirátorů mu alternativní biomatka, která je mimo jiné organizována v jedné ze skupin, které šíří podobné alternativní zvěsti, poskytla rozhovor. Svým vzhledem je to klasická mladá intelektuálka v brýlích, přesně taková jak inťošky kdysi kreslil Vladimír Jiránek. Její morální převaha, sebevědomí a uvědomění o své nezvratné pravdě blížící se až k fanatismu, nedává šanci rozvinout jakoukoliv debatu.
Po právnickém poučení jak na policii vypráví o zážitku své dcery. Dceři bylo dvanáct. Instruovaná matkou si šla bez respirátoru koupit vodu do obchodu. Byla ochrankou upozorněna, aby si respirátor nasadila. Ochrance pochopitelně opakovala svou, respektive matčinu, mantru a šla dál. Sekuriťák ji čapnul za batoh a poškodil jí rameno.
Plačící dcera volala matce, ta přijela, do věci se vložila policie, která místo aby řešila napadení dcery, nejprve řešila, že ona nemá respirátor, nastalo opakování shora uvedené mantry. Obchod se mezi tím zavřel, když byla dcera požádána, aby identifikovala toho, kdo jí napadl, nebylo to možné, protože sekuriťák měl nasazený respirátor. Pak v rozhovoru s Igorem Chaunem ještě projevila starost, že jedním z paradoxů nošení roušek je, že při páchání trestné činnosti lidi nemohou identifikovat pachatele.
Takže suma sumárum: kvůli deseti minutám, kdy si dcera mohla na nasadit roušku, což by jí sotva zdravotně ublížilo, byl zavřen obchodní dům a zaměstnáni dva policisté, kteří se mohli třeba věnovat užitečnější činnosti.
Zakrytí dýchacích cest je navíc ohrožení osobní integrity. Je to zásah do svobody. Igor Chaun přizvukuje a říká, že umělci jsou takovým lakmusovým papírkem, který nám oznamuje, že svoboda je ohrožena.
Argument týkající se ohrožení svobody je u těchto lidí čirá podlost. Oni jsou tak free, že je jim úplně jedno, že svým jednáním ohrožují ostatní! Jsou přesvědčeni, že rouška nebo respirátor jsou zbytečné. My ostatní jsme pro ně troubové, masa, která se nechá ohlupovat nařízeními. Ať už respirátor funguje nebo ne, je jistější si ho nasadit.
 Celou záležitost kolem covidu pokládají tito lidé za medicínskou tyranii. Zde se zastavím, ne u medicíny, ale u vědy jako takové. V knize „Elementární částice“ si Michel Houellebecq všímá paradoxu, že malá skupina lidí, ne příliš dobře placených, myslí vědce, diktuje ostatním, co si mají myslet.

Není lehké vědeckým výrokům uvěřit, každý tvrdí něco jiného, vědecké teorie jsou složité. Naproti tomu konspirační teorie jsou jasné, zjednodušují svět, je v nich obsažen pravdivý základ, jen asi stokrát přehnaný, říká religionista Jan Kozák.
„Hranice mezi hnutím a náboženstvím jsou mlhavé. V sekulárním světe existuje celá řada zajímavých, někdy i nebezpečných fenoménů, která se nazývá alternativní spiritualitou. Srůstá se v ní ohromné množství tradic (moderní ezoterika, čakry, astrologie a další) a produkuje také nedávný fenomén, tzv. konspiritualitu (od konspiračních teorií),“ vysvětluje Jan Kozák.

Fenomén konspirituality máme tedy vědecky podložen, ale jak na přesvědčenou biomatku pořád nevíme.
Jediné, co jí lze snad říci, je, že svými názory připomíná Donalda Trumpa a jeho klaku. Musíme přitom doufat, že je svým založením progresivistka, takže by se mohla aspoň zastydět.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-240

https://radiozurnal.rozhlas.cz/religionista-kozak-konspiracni-teorie-nejsou-omyl-umoznuji-lidem-orientaci-ve-8477919

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | pondělí 24.5.2021 18:16 | karma článku: 33,90 | přečteno: 3486x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,36 | Přečteno: 387x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,12 | Přečteno: 784x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 948x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  19:42

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27

Ve fanzóně před pražskou O2 arenou, kde se v pátek hrají první zápasy mistrovství světa v hokeji,...

  • Počet článků 389
  • Celková karma 28,78
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik