Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Závist a nenávist uražených a ponížených zvítězí nad chamtivostí a lakotou mocných.

Jestliže vyznavači kapitalismu hodnotí chamtivost jako kladnou vlastnost vedoucí k prosperitě, proč by nemohla být závist hnacím motorem vedoucím ke spravedlivější společnosti?  

Jak krásně zabral při bolševické revoluci Leninův dekret o půdě: „Půda šlechty, církve a statkářů (včetně inventáře) byla předána rolnickým výborům k rozdělení mezi rolníky jako všelidové vlastnictví. Rolnicí získali více než 150 milionů děsjatin půdy, byli osvobozeni od placení nájmu za půdu a od dluhů.“

 

Což teprve naše znárodnění! „Konečně nebude boháčů a vykořisťovatelů!“ radovali se tehdy dělníci. Cesta ke spravedlivé společnosti byla otevřená. Je jen škoda, že k ní nedošlo u nás, ale v západních zemích, jejichž lídři a podnikatelé měli vítr, aby se takové znárodnění někdy nedotklo také jich. Aby nepřišli o majetek, raději snížili své zisky.

 

Zatímco v kapitalistickém táboře prudili až do doby nástupu Magaret Thatcherové a Reagana odbory, mnoho podniků patřilo státu, u nás jsme postupně dospěli k reálnému socialismu, po němž se nám starším stýská, neboť jsme se příliš nenadřeli a na složenky, na guláš se šesti, na startky a těch deset piv denně vždycky nějak bylo.

 

Přesto se našli mezi námi jedinci, říkali si Charta, kteří toužili po jakési individuální svobodě. Dlouhá léta byli proto zavíráni, aby nenakazili i ostatní, což se bohužel stalo.

Nebylo by to až tak špatné, kdyby se v době listopadové revoluce neobjevil jistý politik s vizí; jejím hlavním motem byla hlavně: závist. Velmi dobře totiž znal své pappenheimské a věděl, že proklamovaná svoboda je až někde na druhém místě.

Byl to právě on, kdo nám, kdož jsme záviděli Západu, slíbil stejnou životní úroveň a všechny ty úžasné věci, kterými oplývají jejich dómy konzumu. "Za pár to budeme mít i u nás," prohlašoval.

Šli jsme po tom jako slepice po flusu. Mezi tím jeho schopní stoupenci náš stát obrali o všechno. Po vzoru Západu se privatizovalo a privatizovalo, až by nám, kdybychom jej byli bývali nevypustili na tajňačku, zprivatizovali i vlastní pšouk.

 

Tento politik byl natolik posedlý prací, že strhl i některé ostatní, aby dřeli jako on, až se z nich stali workoholici, kteří svou chorobou obtěžovali a stále obtěžují své spolupracovníky. Ostatní však byli zvyklí moc se nenadřít, a než se nadáli, byli deklasováni na lidské zdroje. Postupem doby jim už nestačil guláš se šesti, byli zvyklí na svůj status: jezdit na dovolenou k moři, mít zařízený byt i auto. Ve snaze udržet si životní úroveň, brali si půjčky a už se to vezlo: exekuce, soudy, úpadek.

 

Kdyby byl býval zůstal socialismus, nic takového by se nestalo. Znovu tedy přichází ke slovu závist, hybná síla společenských přeměn. "Co bylo privatizováno, ukradeno, vytunelováno musí se vrátit do rukou lidu. Svoboda jednotlivce bude musit ustoupit před zájmy celku", volají frustrovaní a dle vyznavačů individualismu, neschopní a líní jedinci, kteří si za svou bídu mohou sami.

 

Před chvílí jsem doposlechl hororovou povídku „Místnost“ Jana Jandourka: v jisté škole se pohřešovali oblíbení žáci. Chlapec, kterého právě tito oblíbení a učiteli protěžovaní žáci šikanovali, jim nastrojil léčku. Právě kvůli jejich ambici být vždycky první, je slibem objasnění zmizení spolužáků nalákal do sklepa a  postupně je  jednoduchým trikem zamordoval. U hocha již nešlo ani tak o závist, ale přímo o nenávist.

 

Ano, závist často přerůstá v nenávist. Není proto divu, že při společenských změnách dochází ke krutostem. Inu, když se smrtelné hříchy proti sobě postaví, nemůže to nikdy dobře dopadnout.

S růžovým tankem dojdeme do Prahy. Za práci klid...

 

Autor: Jan Lněnička | pondělí 28.6.2021 18:37 | karma článku: 12,04 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Z Kolumbie pašoval do Čech tašku plnou kokainu, na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

V centru Hradce hořelo podkroví domu, obyvatelé bytů se vrátit nemohou

2. května 2024  10:22

V historickém jádru Hradce Králové vyhořelo podkroví nad dvoupodlažním domem. Když hasiči dorazili,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik