Senát zamítl zmrazení platů politiků

27. 10. 2021 18:23:03
Zpráva, která patří ke koloritu naší politické scény již dlouhá léta. Od odcházejícího od A. Babiše byl tento krok čirou zlomyslností, jak odhalit ledví budoucích vládních politiků, kterak to s tím avizovaným šetřením myslí.

Proti návrhu hlasovali i členové hnutí ANO a ČSSD, kteří v senátu zbyli. Podle senátora starostovské mafie Petra Holečka se jedná o populistický krok končící vlády.

Nastupující garnitura plánuje sice snížení schodku, ale její postup nebude zabředávat do podobných populistických tendencí, jaké jí naschvál předkládá odcházející kabinet.

Ušetřit by chtěl na provozních výdajích státu. „Dal bych každému ministrovi za úkol, aby ve svém resortu našel provozní úspory ve výši šesti procent. Kdybychom tyto úspory měli, tak jsme schopni ten deficit rozpočtu skoro o 100 miliard snížit,“ řekl Fiala. Zopakoval, že jeho vláda nechce zvyšovat daně, protože zkrotit výdaje státu lze bez tohoto opatření.

Možný ministr financí Zbyněk Stanjura byl již konkrétnější:

Osobně považuji celoplošné slevy na jízdném za chybné, celý tento princip je chybný. Znám plno seniorů, kteří z toho nic nemají, protože nepotřebují nebo nemohou cestovat. Systém, tak jak je teď nastavený, nepovažuji za spravedlivý. Každá pomoc musí být adresná,"

Zatímco pan Fiala navrhuje myšlenku kulatého čtverce, pan Stanjura, ač tvrdí, že důchody se snižovat nebudou, naznačuje, kterým směrem kroky nové vlády povedou. Hlavně adresnost.

Podle Markéty Pekarové Adamové stát na slevách na jízdném ušetří 6 miliard korun, otázka je, kde vezmou ten zbytek, aby bylo dosaženo 100 miliard? Jediná možnost, kde vzít peníze a nezvyšovat daně, je privatizovat to, co dosud privatizováno nebylo.

Návrh (na zmrazení platů) měl v době koronavirové epidemie ušetřit zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Je paradoxem, že šetřit se má na provozních výdajích státu, přičemž politici jsou z těchto výdajů jako oddělená řídící jednotka vyloučeni: šetřit se bude všude jinde jen ne na nich.

Důvěra společnosti je zřejmě po volbách již nezajímá. V senátu i v parlamentu budou mít většinu, tudíž jsou schopni prosadit kdejaké svinstvo, inu, to se to zase bude privatizovat.

Na druhou stranu dělat vrcholnou politiku za ty prachy bych nechtěl, být stále na očích, rozhodovat a mít stále nad sebou meč Damoklův, být terčem útoků novinářů, to všechno musí být pro normálního člověka vyčerpávající, jistě si to zaslouží řádné ohodnocení, jenomže myšlenka, že politici by měli dostávat tolik peněz, aby nemuseli krást, je bohužel zcestná, protože jak píše Balzac: přání bohatého je získat větší bohatství.

Všechny ústrky nepříjemnosti a nervové vypětí však kompenzuje afrodisiakum moci, je jedno jaký zrovna panuje režim, politici musí být proto zvláštní bytosti s hroší kůží, aby ten nápor na svou osobu vydrželi. Profesor Koukolík tvrdí, že mezi špičkovými manažery a vysokými politiky se objevuje daleko vyšší procento deprivantů, než v běžné populaci.

Jejich rozhodování je proto limitováno právě jejich psychickou odlišností: nedostatek empatie a sebestřednost bývá hlavním znakem povahy části současných politiků na vrcholu politické moci.

Chtít po nich takovou hloupost, aby na sobě šetřili, je nesmysl.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/platy-politiku-

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/fiala-veri-jeho-vlada-dokaze-usetrit-100-miliard_2110171425_voj

https://zpravy.magazinplus.cz/3034-bude-se-skrtat-hned-jak-se-ujmeme-vlady-rika-budouci-ministr-financi-a-prozradil-co-si-mysli-

https://www.idnes.cz/volby/slevy-na-jizdnem-studenti-seniori-anketa.A210922_205039_domaci_albe

Autor: Jan Lněnička | středa 27.10.2021 18:23 | karma článku: 32.32 | přečteno: 621x

Další články blogera

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma článku: 33.98 | Přečteno: 900 | Diskuse

Jan Lněnička

Hysterka Fiala, Ficova „konšpirácia“ a papež chcimír

Nezralého gesta se dopustil premiér Petr Fiala vůči slovenské vládě. Úroveň jeho jednání mi připomíná Petra Bajzu z knihy "Bylo nás pět“, jako bych viděl malého Petříka říkat: „Do smrti smrťoucí s tebou nepromluvím!“

10.3.2024 v 19:36 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Jan Lněnička

Bezemisní krávy

Nejedná se zde o militantní klimatické aktivistky, ale o skutečné krávy. Jejich emise jsou podle skupiny globálních investorů horší problém pro klima, než auta a uhlí. Krávy je nutné modifikovat tak, aby vyhovovaly parametrům EU!

3.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 562 | Diskuse

Jan Lněnička

Odvody - konečně!

Konstruktivní návrh jak zařídit v případě ohrožení nebo války obvody. Plošné zavedení odvodů plánovalo Ministerstvo obrany již v roce 2015, poslanci se nějak nedohodli, nakonec to skončilo pouze u dobrovolných odvodů.

27.2.2024 v 19:49 | Karma článku: 30.96 | Přečteno: 731 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.33 | Přečteno: 374 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.27 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 28.94 Průměrná čtenost 1025

Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...