Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ploty, ploty, ploty – vítejte v dystopii

Tolik jsme se v roce 1989 radovali, když náš ministr Jiří Diensbier společně s Hansem Dietrichem Genschrem 23. prosince stříhali plot železné opony v Rozvadově. „Už nikdy!“ říkali jsme si naivně. Jak jsme se mýlili…  

Ploty a střežené zóny sice nejsou v Evropě nic nového, nejznámější je slavná berlínská zeď, ještě slavnější je její zbourání, které znamenalo pád železné opony a naději na lepší svět. Dlouho jsme se neradovali.

 

Dnes ploty rostou po celém světě jako houby po dešti. Prostupnost hranic, možnost cestovat bylo vlastně jedno z mála vítězství, které listopad přinesl. My máme to štěstí, že jsme na té správné straně světa.

 

Otázka je, jak dlouho zde zůstaneme? Vznikne dvourychlostní Evropa?

 

Maďarsko, naši přímí sousedé, postavili plot před migranty ze zemí postižených válkou, tento plot byl shledán jako nehumánní, zatímco plot v Litvě, postavený za tímtéž účelem, byl shledán jako správné řešení, také Polsko se rozhodlo navýšit počet vojáků na hranicích s Běloruskem a zadrátovat své hranice.

 

Jako důvod oprávněnosti stavby plotu je, že Bělorusko schválně posílá uprchlíky na území EU, neboť se mstí za sankce, které byly přijaté proti jeho režimu, kvůli tvrdému postupu proti opozici.

 

Pro pořádek uvedu další ploty, které rozdělují ty "správné" od těch špatných, bohaté od lůzy. Jako první bych jmenoval hraniční bariéru mezi USA a Mexikem. Obludné ploty jsou vybudovány v Izraeli, mají prý zabránit palestinským radikálům dostávat se na jeho území.

 

Zakázané pásmo mezi Jižní Koreou a Severní KLDR, plot mezi Indií a Bangladéší, hraniční bariéra mezi Saúdskou Arábií a Irákem, od roku 1974 rozděluje zeď hlavní město Nikósii na dvě části – tureckou a řeckou, respektive kyperskou.

 

Shora uvedená fakta čerpám z článku z roku 2016, podle něj svět rozděluje 65 zdí, od toho roku se kvůli koronaviru mnohé změnilo, jsou chvíle, kdy je zadrátován celý svět. Každý stát pandemii řeší na svém písečku. Vzhledem k tomu, že se jedná o celosvětový problém, je takové řešení naprosto nesmyslné.

 

Jak jsem uvedl, Česko se nachází na té správné straně světa. Naše země se stále, zoufale se snaží dohnat Západ, ale daří se jí to pouze negativech: světově známá je zeď v Matiční ulici; stejně jako jsou na Západě dobré čtvrti a dobré adresy, jsou i čtvrti, ve kterých není radno se pohybovat, také u nás již takové lokality existují. Jsou na severu Čech, to je obecně známo, ale podle staršího výzkumu MPSV z roku 2015 jsou i v Praze na Žižkově, na Černém Mostě, v Libni, na Plzeňské na Smíchově, ve Vysočanech. Celkový počet vyloučených lokalit u nás bylo 606!

 

Tak jako rostou hraniční zdi, budou růst i vyloučené lokality, které již dávno nejsou pouze obývané Romy. Energetická krize způsobí jejich další nárůst. Do problémů se v současné době mohou dostat i lidé obyčejní, které vypekla ziskuchtivost firem a špatná a nepromyšlená energetická politika našich vlád a EU.

 

Svá sídla obehnaná zdmi si stavějí bohatí, kteří se od ostatní populace distancují. Jejich rezidence jsou hlídané kamerami a ochrankou, jeden markantní příklad za všechny: Kelnerovo sídlo v Podkozí. Znamením doby je, že člověk, který dohnal svou firmou Home Credit mnoho lidí do dluhové pasti a k bydlení ve vyloučených lokalitách, dostal in memoriam státní vyznamenání.

 

Celý svět jakoby směřoval ke skutečné dystopii, jakou jsme naposledy viděli v seriálu Roky a roky. Vzpomínám si též na film podle P. D. Jamesové a režii Alfonsa Cuaróna Potomci lidí. Malá část obyvatel bude žít za ploty chráněnými armádou, zatímco ta druhá se bude potácet v chaosu, z něhož nebude úniku.

 

Na problému migrantů a vyloučených je vidět, že filmová fantazie se stává skutečností. Najde se hodně lidí, kteří tvrdí, že za většinu problémů hroutícího se systému mohou cikáni, nepřizpůsobiví a přistěhovalci, kteří dostávají od státu finance, aniž by hnuli prstem.

 

Není to pravda, nejvíce ze státního rozpočtu profitují právě ti nejbohatší.

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/ve-svete-je-65-hranicnich-barier-a-vznikaji-i-mezi-lidmi.A160610_153145_pozice-tema_lube

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/svet-plny-zdi-podivejte-se-na-ploty-ktere-konkuruji-napadu-donalda-trumpa_201701291215_emospanova

https://www.esfcr.cz/mapa-svl-2015/www/index2f08.html?page=iframe_orp

https://www.esfcr.cz/mapa/int_pha.html

Autor: Jan Lněnička | pondělí 8.11.2021 11:04 | karma článku: 15,27 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,35 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik