Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vakcinace v 21. století a kdysi

Někdy si připadám jako bychom svým uvažováním byli stále na úrovni lovců a sběračů, kteří na Nové Guinei snědli chudáka mladého Michaela Rockefellera, protože měl zájem o dosud neusmířené sloupy předků.

Podle kmene Astmatů z vesnice Otsjanep měly neusmířené sloupy předků stále velkou moc a bylo nebezpečné se jich zbavit. Mladík v nich viděl pouze krásné artefakty, nikoliv spirituální předměty.

 

Jsme na tom podobně, zatímco lékaři ve vakcinaci vidí pouze nástroj k potlačení pandemie koronaviru, veřejnost brojící proti očkování v ní vidí nástroj ďábla a prostředek k omezení jejich osobních svobod.

 

Nejsou sami, kdo v podobné nesmysly věří, například v Kongu je hlásáno, že covid 19 zabíjí pouze bělochy, naprosto opačná je tam teorie, že virus je vytvořen, aby zničil Afričany, poslední myšlenkou, se kterou naši čačtí odmítači dosud ještě nepřišli, je nápad, že covid 19 vůbec neexistuje:

 

Profesor Pascal Lutumba, který se na jedné z místních nejvýznamnějších univerzit zabývá infekčními nemocemi, k tomu říká:

 

Pokud se lidé z Konga nenechají očkovat, jihoafrická varianta může přijít do kontaktu s delta variantou a může zmutovat do té míry, že bude rezistentní vůči některým vakcínám.“

 

Kolik nemocí se díky vakcinaci vymýtilo, na to už se jaksi nějak zapomnělo, historie je plná úskalí a nedorozumnění:

 

Objev vakcinace je připisován anglickému venkovskému lékaři Edwardu Jennerovi (1746–1823), který v roce 1796 skarifikoval kůži na paži osmiletého chlapce Jamese Phippse skalpelem namočeném do hnisu z puchýřků kravských neštovic. Pro tento postup navrhl Jenner termín „vakcinace“ odvozený od latinského vacca, kráva.

 

Dnes je skarifikace neboli zjizvení moderní, ale přesvědčit občany, aby se nechali skarifikovat, kvůli koroně, by asi žádná vláda nezvládla.

 

Ještě před Edwardem Jennerem v roce 1774 anglický sedlák Benjamin Jesty (1736–1816) naočkoval svoji ženu a dva starší syny pomocí látací jehly tekutinou z kravských vředů. Chlapci měli mírné místní reakce a rychle se zotavili, ale paže jeho manželky se znepokojivě zanítila, přesto se později zcela uzdravila.

 

Ani s látací jehlou bych příliš při vakcinaci obyvatel nepočítal, nelze se proto divit, že i tehdy bylo považováno záměrné nakažení člověka od zvířete za odporné a zavrženíhodné. Jestyho čin se proto setkal s velmi nepřátelským ohlasem jeho sousedů.

 

Již dávno před těmito prvními začátky: V podstatě od přelomu pátého a šestého století, se jako ochrana před pravými neštovicemi používala variolizace (od názvu nemoci „variola“). Metoda spočívala v nakažení pacienta (vdechováním nebo vtíráním do řezné ranky v kůži) prachem ze zaschlých krust z vředů pravých neštovic.

 

Jak je vidět, dějiny vymýcení jedné choroby na níž ještě v šedesátých letech zemřelo dva milióny lidí, je dlouhá. Československo se může v tomto oboru pochlubit úspěchem:

 

Na přípravě projektu eradikaci varioly měl lví podíl český lékař a vědec Karel Raška (1909–1987), který v době přípravy projektu vedl Divizi přenosných nemocí při Světové zdravotnické organizaci (WHO) v Ženevě.

 

Soumrak plošného očkování nastal po zveřejnění Wakefieldovy studie z roku 1998, která dávala do souvislosti očkování proti spalničkám s autistickou poruchou. Nic už na tom nezmění to, že studie byla vyvrácena, leč džin byl vypuštěn z lahve, a tak „alternativní“ matky kvůli obavám z vedlejších účinků nechávají své děti spalničkám napospas a počet případů této nemoci celosvětově přibývá.

 

Nedůvěra k lékařské vědě nezačala nějakou nepodloženou studií, pokud uděláme další sondu do minulosti, můžeme si ještě připomenout Edwina Chadwicka (1800–1890):

 

Když Edwin Chedwick svými spolupracovníky zaváděli v Anglii v období opětného vzplanutí epidemie cholery v roce 1848 (vyžádala si na 11 000 obětí) do té doby nebývalá hygienická opatření (zlepšení kvality pitné vody, kanalizace), setkali se nejen s naprostým nepochopením, ale i s posměchem a urážkami.

 

Pokud vám to připadá povědomé, tak jste doma. Celé antivaxerské hnutí je jedno velké nepochopení. Nevědomost, že cesta k vymýcení jedné choroby je náročná. Dnes máme to štěstí, že vakcína byla vyrobena v rychle. Je třeba dodat, že vývoj RNA vakcín probíhá již 20 let, první RNA vakcína byla na člověku testována v roce 2009. Její vývoj není tedy tak krátký, jak se může na první pohled zdát.

 

V souvislosti s očkováním se hodně mluví o svobodách jednotlivce, odmítači se domnívají, že to oni jsou bojovníci za svobodu a lidská práva, ale všimněme si, že jejich uvažování je stádní.

 

Každá demonstrace odmítačů očkování spíš připomíná rituální tance lovců lebek. Jejich myšlení ve dvacátém prvním století se od myslí lovců sběračů příliš neliší, v lékařích vidí ty, kteří jim prostřednictvím vakcín chtějí uloupit neusmířené sloupy předků a získat tak nad nimi moc.

 

A naše nová vláda? Ta chce pandemii řešit osobní odpovědností každého jednotlivce.

 

Chá, chá!

https://vesmir.cz/cz/on-line-clanky/2021/05/historie-vakcinace-neduvery-vuci-ni.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tragicky-omyl-v-africke-zemi-mysleli-si-ze-covid-zabiji-pouze-belochy-rika-lekar-171592

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2910914-proti-spalnickam-se-v-cesku-ockuje-uz-padesat-let-presto-se-nemoc-v-poslednich-letech

https://www.bc.cas.cz/novinky/detail/5750-jak-funguje-rna-vakcina-/

Autor: Jan Lněnička | úterý 9.11.2021 12:14 | karma článku: 15,29 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 19,64 | Přečteno: 559x | Diskuse| Cestování

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 404x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 793x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 390
  • Celková karma 30,04
  • Průměrná čtenost 1008x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik