Jak jsme ne/přišli o zahrádku

24. 11. 2021 19:16:00
Zatímco kulaci v dobách socialismu přicházeli o své pozemky, moje babička s dědečkem si kus pozemku přivlastnili. Po roce 1989 se pozemky vracely, letos nám jej vzali. Všechno je naopak.

Nevím, jak k tomu došlo, ale moji prarodiče oplotili zahradu a s ní i část pozemku, který patřil obci. Zahrada je navíc od domku vzdálená asi třicet metrů, nám z ní patřil „lán“ zvící rozměru 29 metrů čtverečních, což není mnoho, proto onen rozměr moji předci trochu natáhli. To bylo v roce 1960.

Nikdo nic neříkal, kolem bydlí skoro samí příbuzní, tudíž pozemek zůstal zachován a já si jej od malička pamatuji celé dlouhé roky v té velikosti, v jaké byl „znárodněn“. Prarodiče zemřeli a do domku jezdili rodiče jako na chatu. Maminka se zde snažila cosi vypěstovat, ale zdejší jílovitá půda příliš zahrádkářům nepřeje.

Když moji rodiče zemřeli, domek jsem pronajal, zahrada zoufale zpustla. Poslední pronájemce dal i domku co proto. Po rekonstrukci, jsme se v roce 2013 do něj nastěhovali. Zahrádku jsme zkultivovali a loni nakonec i nově oplotili.

Pak přišla vrchnost. V jednom blogu jsem jednání přímo s panem starostou již popisoval. Vrchnost si žádala, abychom kvůli obecně prospěšné stavbě cesty a s ní spojené retenční nádrže i náš kus pozemku prodali. Retenční nádrže zde mají vzniknout hlavně kvůli přívalovým dešťům: voda se prudce valí z kopce, bere sebou kamení, ničí nezpevněnou cestu a občas zateče sousedům do sklepa a do garáže.

Mimochodem pan starosta říkal, že kdyby přišla opravdu velká voda, že to stejně nádrže nezadrží. Klasický socialistický model, stavba proto, aby se neřeklo, že se město o obec nestará.

Ohledně našeho kousku zahrádky jsme se nedohodli na ceně: tržní cena za jakou se zde pozemky prodávají jsou tři tisíce, starosta nabídl tisíc, řekli jsme, že se rozmyslíme. Po telefonu jsme nabídli cenu 2 000, návrh byl předložen radě města.

Po měsíci jsme dostali dopis:

Zastupitelstvo města neschvaluje koupi pozemku.... Od majitele Jana Lněničky.... Za požadovanou kupní cenu 2.000 Kč.

Dále vás vyzýváme k odplocení obecních pozemků, které užíváte bez právního titulu. A to do 31.12. 2021. S pozdravem starosta.

Vzhledem k tomu, že jsme postavili nový plot teprve nedávno, pečovali jsme i o vnější okolí zahrádky, tak to naštve.

Kdy a jestli vůbec budou práce zahájeny, není jasné. Zatím víme, že smlouvu město bere na vědomí informaci o změnách v rozsahu stavebních prací souvisejících s opravou povrchu komunikace průhonu, cena díla dle dodatku č.2 SoD činí 1328667,87 bez DPH 21%.

Zkratka SoD znamená: Zhotovitel zavazuje na svůj náklad a nebezpečí provést pro objednatele dílo a objednatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit cenu. Není nad státní zakázky!

Bude zde někdy asfaltová cesta a betonové retenční nádrže, ty však vodu nepropouštějí, tudíž voda z nich do krajiny nepřijde a pouze proteče do Sázavy. Má to smysl?

To ovšem nejsou otázky do blogu, ale ale do místního plátku, aby měl pan starosta nad čím dumat, zatímco já budu odplocovat náš krásný plot.

Práci na údržbu okolí zahrádky mi nikdo nezaplatí, práci a materiál na plot také ne, a to ani nemluvím o odplocení. Takže nám zůstane malá zahrádka na které bude cedr atlantský, sakura, magnólie, vrba bělokorá, javor mléčný kulovitý, třešeň pilovitá, štědřenec, višeň převislá či platan javorolistý, což se tam možná ani nevejde.

Ale vem to čert, příští rok jsou volby, pan starosta bude mít po přečtení mých zvídavých otázek, pěknou předvolební reklamu.

https://lnenicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=773645

Autor: Jan Lněnička | středa 24.11.2021 19:16 | karma článku: 14.52 | přečteno: 767x

Další články blogera

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma článku: 33.98 | Přečteno: 900 | Diskuse

Jan Lněnička

Hysterka Fiala, Ficova „konšpirácia“ a papež chcimír

Nezralého gesta se dopustil premiér Petr Fiala vůči slovenské vládě. Úroveň jeho jednání mi připomíná Petra Bajzu z knihy "Bylo nás pět“, jako bych viděl malého Petříka říkat: „Do smrti smrťoucí s tebou nepromluvím!“

10.3.2024 v 19:36 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Jan Lněnička

Bezemisní krávy

Nejedná se zde o militantní klimatické aktivistky, ale o skutečné krávy. Jejich emise jsou podle skupiny globálních investorů horší problém pro klima, než auta a uhlí. Krávy je nutné modifikovat tak, aby vyhovovaly parametrům EU!

3.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 562 | Diskuse

Jan Lněnička

Odvody - konečně!

Konstruktivní návrh jak zařídit v případě ohrožení nebo války obvody. Plošné zavedení odvodů plánovalo Ministerstvo obrany již v roce 2015, poslanci se nějak nedohodli, nakonec to skončilo pouze u dobrovolných odvodů.

27.2.2024 v 19:49 | Karma článku: 30.96 | Přečteno: 731 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 347 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 510 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 28.94 Průměrná čtenost 1025

Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...