Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válčili jsme za Husáka – přišli zobáci!

Konečně svoboda, ne ve smyslu těch, kteří si myslí, že svoboda znamená dělat si co chtějí, ale aspoň taková, že budeme zbaveni rajónů a povinností mladých vojáků a zbude nám čas i pro sebe.  
Červen 182, sestřih, který předběhl dobu.

Krátce před tím, než přijela nová várka obránců míru do Prostějova, si pamatuji na příhodu s vojínem Gazdíkem. Vojín Gazdík byl Slovák, na vojně byl o půl roku déle než já. Vynikal totální nevzdělaností, za kterou nemohl on ale školství na Slovensku. Když měl na PŠM vyjmenovat státy Varšavské smlouvy s jejich hlavními městy, ocitl se v úzkých. Ne proto, že ty státy neznal, ale proto, že neznal samotné pojmy jako stát nebo hlavní město. Ale jak jsem již psal minule, důstojníci, kteří nás měli na PŠM, byli zvyklí na lecco.

 

Hloupý nebyl, na vojně fungoval normálně. Jednou udělal chybu. Když se vrátil ožralý z vycházky, zřejmě aby si dokázal, že už je skoro mazák, vylil mi na našem malém pokoji ve vilce Amálce kýbl vody na podlahu. Jelikož i já se cítil, že mám za maličko, až přijdou mladí, rozhodl jsem se, že to tak nenechám a Gazdíka jsem prásknul desátníku Bertokovi, kterýžto byl můj mazák. Gazdík dostal přes hubu s tím, že si má počkat na svoje zobáky a nebuzerovat mladé, kteří nejsou jeho. Tu vodu jsem musel stejně vytřít.

 

Cestou na letiště bylo vidět, jak se mění roční doba. Z rozbahněného terénu se stala udusaná půda a my vyměnili půlitry za kanady. Nakonec nastal kýžený den, kdy přijeli z kurzu v Brně noví vyjukaní vojíni původem ze Severních Čech z okolí Mostu. Jejich základním rozpoznávacím znakem bylo, že vypadali nezdravě. Dnes tomu u obyvatel Mostecka bohužel není jinak.

 

Jeden měl dioptrie jako víka od okurek, druhý se v noci pomočoval, třetí měl nebývale pórovitou pokožku, byli trochu jako z jiné, dosti devastované, planety. Ale byli tu! Protože náš pokoj byl nejdál od schodů, uskutečnil se zde vojenský přechodový rituál – pasování na mazáka. Odříznutým širokým koncem brankářské hole dostal každý půlročák od každého mazáka jednu přes prdel. A stal se z něho mazák! A my byli půlročáci!

 

Naše radost byla veliká, převeliká, ale se získáním jisté svobody vznikly problémy. Co s volným časem? Řešení bylo nasnadě: já, vojín Balcar, vojín Teichman a vojín Schovanec ze Štrampouchu, nezapomenutelný název vesnice, jsme začali konečně pořádně chlastat!

 

Někteří tam v sobě objevili podnikatelského ducha, protože arma nebyla stále otevřená, nakoupili na rotu limonády a jiné dobroty, a pak je s jistým příplatkem prodávali. Kdesi za basami limonád měli schovanou i prostějovskou starorežnou, chodil jsem si na panáčka v sobotu po žoldu. Prostějovská starorežná je alkohol s velmi signifikantní výraznou chutí, jejíž odér z vás táhne ještě dvě hodiny poté. Mimochodem nehnusnější prodávaný alkohol, který jsem kdy pil, byla takzvaná dvacetiprocentní „Výčepní lihovina“, musel jsem si ten polozapomenutý název vyhledat na googlu, a ještě nyní, když jsem viděl její etiketu, se mi zvedl kufr.

 

Nyní, když jsme se konečně dostávali na vycházky, jsme se chodili opíjet do prostějovských restaurací a hospod, z nichž si pamatuji Národní dům, kde měli dvanáctku za tři koruny, potom restauraci u pivovaru, kde měli prostějovský, s prominutím, samoser za 1,70 Kč, ale nemohu si vzpomenout na hospodu, která byla nejblíž kasáren, tam jsem chodil zřídka, protože mít na dohled kasino, by mi kazilo požitek z pití.

 

Stalo se, co se stát muselo, jednoho dne jsem opět přebral, ztratil jsem se svým opilým kumpánům, a protože jsem zabloudil, bylo mi smutno, zastesklo se mi po domově, jakýsi šestý smysl mě nasměroval na výpadovku. Nevím, jak jsem byl daleko od Prostějova, když mě přistihla vojenská hlídka, takto zvaná lítačka, a zavezla mě zpátky do kasáren, ale ne do těch našich leteckých, ale do vedlejších kde byli paragáni. Zde se také nacházela basa, nejdřív mě ovšem zavedli na ošetřovnu, kde zjistili nezvratný fakt: „Je ožralý,“ usneslo se lékařské konsilium poté, co rovná čára na linu mi nebyla dost rovná, a ani ukazovák se ne a ne trefit na špičku nosu. V base mě pak nechali přespat. Další den mě poslali zpátky na rotu.

 

Ještě s pořádnou kocovinou jsem byl předvolán na kobereček k veliteli letky, kterému jsme říkali Chruňo. Zaklepal jsem, ozvalo se hlasité: „Vstupte.“ Tichým hláskem jsem se plaše předpisově zařadil: „Soudruhu majore, dovolte mi zařadit se.“ „Co prosím? Neslyším vás,“ pravil Chruňo hlučně, aby mi ukázal, že voják má být rázný. Musel jsem se znovu a nahlas představit, co mi tehdy říkal, už nevím, ale v denním rozkaze vyšlo, že mám tři po službě.

 

Takový trest jsem si zasloužil, neboť jsem narušil kázeň a bojovou disciplínu ČSLA. Ty tři dny byly ale kruté, i když jsem měl tři po službě, protože jsem nastoupil v pátek, pobyl jsem si zde celou sobotu i neděli. Tři noci. V base byla zamřížovaná cela s pryčnou pro čtyři, ale ti čtyři měli co dělat, aby se na ní vešli. Pryčna byla přes den přiklopená ke zdi, sundavala se až s večerkou. Dostali jsme vojenské deky, ulehli na prkna na pryčně, která byla zpracována natolik šlendriánsky, že jsme každé prkno cítili na svých zádech. Jediná úleva byla, že nás nechali aspoň zakouřit. Spalo se tam blbě.

 

Vrátilo se chladné počasí, a my, basmani, měli za úkol rozbít beton kolem kolem příkopu, ve kterém tekla voda. Dostala se mi do rukou sbíječka, sotva jsem ji uzvedl, když jsem ji spustil, má muší váha na ní začala poskakovat. Občas kolem stříkala voda. Později jsem sice našel grif, abych rozbíjel i beton kolem sebe, ale kdykoliv teď vidím chlapa se sbíječkou vzpomenu si na vojnu. Najednou mě obejde mráz a cítím se býti promočený, raději zrychlím.

 

Autor: Jan Lněnička | neděle 16.1.2022 12:53 | karma článku: 15,01 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 25,70 | Přečteno: 914x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,82 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma: 34,31 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 386
  • Celková karma 29,95
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik