Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válčili jsme za Husáka – okena blues

Z reality se dá uniknout různě, šňupáním koksu, pervitinem, hérákem, zkrátka čímkoliv, co máte po ruce - my měli okenu. V současné době by takové pročištění organismu mohlo pomoci v boji proti covidu.  
Červen 182, sestřih, který předběhl dobu.

Ne, vždy jsme měli vycházky, ne, vždy bylo na normální alkohol, abychom unikli ze spárů vojny, musela si naše čtyřka podpořená výkonným praporčíkem Tomem Forestem nalézt schůdnou a levnou cestu k opilecké euforii. Tou cestou byl čistič jménem okena.

 

Okena byl dost hnusný šnaps, ale navozoval opileckou euforii. Tak jako byla v socialistických reklamách Hera vlastní sestra másla, měla okena vlastního bratra iron. Iron byl hnusnější okeny. Byl daleko modřejší a lezl hůře do krku. Snažili jsme se tyto nápoje cedit přes rohlík, ale chuti jim to nepřidalo. Po nabytí jistého množství alkoholu v krvi jsme se na rohlík vykašlali a lili to do sebe, jak to bylo. Naše spotřeba čistícího prostředku byla tak velká, že se občas stávalo, že na celém útvaru nebylo čím umývat okna.

 

My však byli vysmátí, opile jsme se motali, a pokud jsme nezvraceli, bylo nám fajn. Po příchodu půlročáků z Ústí jsme vyzkoušeli i jiné formy úniku. Vojín Chára pro sebe objevil kouzlo 98 procentního benzínu, který se dal čichat z přídavné nádrži ve vrtulníku. Stačilo odklopit víko a sosat. Říkal, že viděl krásné nahé malinkaté ženušky s modrými křidélky, které mu létaly kolem hlavy a po celé kabině.

 

Zkusil jsem to také - a opravdu! Na třetí pokus jsem se sjel, ba i ženušky létaly, ale ta bolest hlavy, která pak nastala, byla tak urputná, že mě od dalších pokusů odradila, takže jsem se vrátil k prověřenému modrému opojení. Výhodou toho, že vojín Chára měl zálibu v intoxikaci benzinem, bylo, že se vždy rád chopil čištění motoru. To si k němu sedl, kýbl s benzínem na čištění po boku, hadrem pigloval válce, občas si sosnul, znovu čistil a bylo mu celkem jedno, jak otravná a špinavá práce to byla. On si ji užíval. Když jsme pak vraceli po vykonaném díle z letiště, mohli jsme vídat jeho bludný pohled kamsi do surrealistických dálav imaginace, jež byla naprosto inertní vůči realitě vojenského útvaru 6918.

 

Mimo letiště měl Chára u sebe zásobu algeny nebo alnagonu, patrně tyto léky měly za úkol utlumit bolesti hlavy, které přicházely po vdechování benzinu, tak to měl promakané. Tuto lékovou alternativu úniku jsem vyzkoušel ještě společně s magorákem, který jsme si ukuchtili jako staří vězni v místnosti, kam jsme se chodili zašívat. Žádnou euforii, ač jsem se snažil, to nepřineslo, pouze jsem nemohl spát, jediným kladem bylo, že druhý den jsem byl zcela svěží.

 

Až o dost později jsme objevili skrytou krásu ostřikovačů oken kabiny Mi4. Nádržka totiž obsahovala líh! Pravda byl říznutý benzinem, ale jelikož jsme byli vynalézaví, jak již alkoholici bývají, přišli jsme na to, jak hnusný odér aspoň trochu odstranit. Recept byl jednoduchý: do ešusu se nasypal cukr, nechal se zkaramelizovat, pak se přilil benzinem cinknutý líh a nápoj se nechal vychladnout. Bylo to také hnusné, benzin v tom cítit byl, proti okeně to však byla síla, jež by byla schopna porazit i rytíře Jediho. Nápoj dostal jméno Blues.

 

Blues zkrátka dokázalo vyřadit i silného jedince. Pamatuji si na tupý výraz vojína Balcara, který když načas sloužil v kotelně, užíval si zde několika dnů bluesového opojení. Jeho lucidní zjevení prozrazovalo, že se nachází mimo čas a prostor. Jen opakoval: „Mně je dobře, mně je tak dobře,“ on se již nedíval ven, on se díval do sebe, což prozrazovaly jeho oči, z nichž bylo vidět pouze bělmo. Přiznávám, že jsem měl o něj docela strach. Podobné výrazy jsem viděl mnohem později u alkoholiků ve stádiu počínající alkoholické demence. Leč tělo vojáka Varšavské smlouvy musí být odolné proti každému nepříteli.

 

Po jednom takovém bluesovém mejdanu jsem tahal vojína Balcara z kotelny na rotu: byl jsem totiž střízlivější. Mezi kotelnou a kasárnami byl plot obehnaný nahoře ostnatým drátem, znali jsme místo, kde byl drát volnější, takže se zde dalo přelézt. Jenže tahat přes plot těžkého vysokého a našrot nalitého vojína byl nadlidský úkol. Vojín Balcar se mému snažení navíc blbě smál, velice ho bavilo, jak se snažím jeho těžký korpus převalit přes zeď. Nakonec se mi to nějakým způsobem podařilo.

 

Po těžké dřině jsem usnul těžkým spánkem opilců. Vojín Balcar mezi tím vystřízlivěl. Byl čas večerního nástupu a já byl kožak, naprosto mě nešlo probrat. Vzbudil mě až nadpraporčík Čermák, který mnou třásl tak dlouho, až se mu to podařilo. Chvíli jsem na něj mžoural, co mě budí, pak jsem se začal trapně vymlouvat na to, že jsem byl pomáhat v kotelně a byl jsem tak unavený, že jsem tvrdě usnul. Sveřepě jsem mu tvrdil, že se tedy vlastně nic nestalo, jen jsem zaspal nástup, takže můj přestupek by nemusel hlásit.

 

Čermák byl však hnida důstojnická, pochopitelně mě napráskal i s tím, že jsem se mu zdál být opilý. Marně jsem pak veliteli letky vysvětloval, že jsem nebyl opilý, ale jen unavený z kotelny. Kupodivu mi nevěřil. Jméno podporučíka Čermáka, který mě dle mého soudu nespravedlivě udal téměř za nic, si pamatuji dodnes.

 

Na závěr této kapitolky se ještě vrátím k okeně, neboť tento čistič oken nás pomohl dostat přes „rozbouřené vody vojenské služby“ do časů míru a lehkovážné civilní bezstarostnosti:

 

Okena blues

 

jest hymnus, který byl složen právě k poctě tohoto velebného nápoje.

Slova napsal vojín Šmiták / hudbu složil vojín Špinka

 

Okena blues

Když se ráno probudím, otevřu okno dokořán

a co tam nevidím, jede ke mně modrej prám

veze modrej náklad v modrym balení

 

 

Veze modrej náklad, radujem se hned

veze modrej náklad, oknem přímo sem

Rum to je přece základ, mraky stavení

 

 

Modrej Rum a modrý mraky

Rum vypiju, mraky taky

Otevřu okno dokořán

 

Přijel ke mně, přijel ke mně modrej prám

Autor: Jan Lněnička | neděle 23.1.2022 12:39 | karma článku: 17,68 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 25,95 | Přečteno: 921x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,88 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma: 34,31 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 386
  • Celková karma 29,97
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik