Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válčili jsme za Husáka – Vzorný voják

Skutečně jsem se stal vzorným vojákem, to bylo pochopitelně na začátku vojny, kdy jsem ještě nespáchal žádný přestupek proti vojenským řádům a předpisům. To hlavní na celém ocenění byl opušťák.  
Červen 182, sestřih, který předběhl dobu.

Odznak Vzorného vojáka byla skutečná radostná událost, neboť jste se konečně dostal domů! Vyšší poctou, jíž se vojákovi mohlo dostat, byla „fotografie před rozvinutou bojovou zástavou“, za kterou žádný opušťák snad ani nebyl, hlavně taková pocta byl spíš výsměch. Neznám nikoho, komu by se v našem útvaru takového ocenění dostalo.

 

Za Vzorného vojáka byla i hodina navíc při vycházkách! To znamená chlastat o hodinu déle. Ovšem dostat se po půl roce konečně domů, bylo opojné. Jel se mnou i vojín Schovanec, který byl poctěn stejnou poctou. Pátek byl ten nádherný den, kdy ač větrno a ošklivo jsem  na prostějovském nádraží čekal na vlak do Olomouce a odtud do Prahy.

 

Praha v roce 1982 byla metropole se zvláštní magickou atmosférou, která je dnes již ztracená. Myslím, že jsem pozdravil rodiče, převlékl se do civilu, to už samo o sobě bylo něco nepopsatelně osvobozujícího, a s kamarádem jsme vyrazili ke Flekům. Druhý den jsme šli na burzu s deskami na Letnou, kde mě málem chytla policejní šťára, tak tak jsem tehdy proklouzl, dal si oběd, převlékl se do vojenského a honem na vlak, který odjížděl již ve dvě odpoledne. Doteď mívám skličující pocit, když opouštím Hlavní nádraží v Praze směrem na východ.

 

Některé krásné věci raději nemít, protože návrat do reality bývá hrozný. Ráno v šest vás vzbudí a vy stále zůstáváte duchem doma a říkáte si, že se vám to jenom zdá, ale nezdá, musíte rychle na rozcvičku; v tomto případě to znamenalo zašít se ve vile Amálce na záchod o patro níž, kam kontrola nechodila. Celý den pak probíhal jako ve snách. Tři dny mi trvalo, než jsem se zařadil do reálu. Ve válce bych po první dovolené dezertoval, ale kdo ví?

 

Jsme naučeni vžít se do svých rolí a řádně je plnit? Rozkaz je rozkaz. No ano, dvě dávky!

 

Udělení odznaku Vzorného vojáka mělo ještě svou dohru. Na konci vojny 1. září 1983 došlo k sestřelení korejského letadla. Náš velitel letky „Chruňo“, vzpomněl jsem si, že se jmenoval podplukovník Přehnal, křestní jméno neměl, se nám snažil objasnit, že Rusové ten letoun nemohli sestřelit, dokazoval to dokonce dráhou letu sovětských stíhaček, které se s korejským letadlem zákonitě museli minout, pak ale od letové dráhy zabrousil jinam.

 

Já měl v té době již sedmnáct ostrých, vojín Schovanec pouhých pět. Pohled velitele 2. letky byl namířen přímo na nás dva. Pak hrozivým hlasem pronesl památnou větu, na kterou se nedá zapomenout: „Lněnička, Schovanec, vzorní vojáci, to je můj životní omyl.

 

Jestli se mu stalo jenom to, pak měl docela poklidný život, který však mohl být mou nedbalostí, či spíš neznalostí, přerušen. Jak jsem již psal, do jeho stroje jsem natankoval málo benzínu. Bohužel nebo naštěstí měli benzin v přídavné nádrži. Již tehdy, když se vrátili na zem, měl tušit, co jsem zač a nemusel pak posléze litovat svého omylu. Měl mě uvrhnout do Sabinova.

 

Ano Sabinov, obávaná vojenská věznice, noční můra všech vojáků. Děsivé zkazky se o tomto zařízení vypravovaly, prý se tam cvičí se dřevěnými samopaly, vládne tam šikana, málokdo se vrátí, a o tom, kdo se vrátí, se říkalo, že je to potom úplný magor.

 

Na rozdíl od fotky před rozvinutou zástavou se dva hoši našeho ročníku se do Sabinova dostali. Za šikanu. Napráskali je jejich mladí. Hodně se to tehdy na útvaru řešilo. V těch letech prý začínala lampasácká vojna. Každý další ročník říkal, že za jejich časů to bylo ohledně šikany horší, takže věřit takovému tvrzení se nedalo. Co se přesně stalo, nevím, rozhodně oni neznámí práskači byli terčem všeobecného morálního odsouzení. Ten půlrok mohli vydržet, říkalo se. Aspoň tak si to pamatuji.

 

Paměť je samozřejmě šálivá a osobitá, každý si události pamatuje jinak. Jména protagonistů dějů by měla zůstávat stejná, a tak se mi najednou z ničeho nic vynoří jméno velitele letky Přehnal, nebo jméno vojáka, který si liboval v čuchání benzínu, jehož jsem překřtil na vojína Cháru, bylo Bém. Major, který nám vkročil do studia při poslechu písniček Charlie Soukupa, se jmenoval Flórik.

 

Jak se jmenoval voják, kterému jsme přezdívali Káně? Snad si vzpomenu. On totiž uměl hlas toho ptáka napodobit a dokonce, i tak trochu vypadal, jeho podobu si vždycky vybavím, když jedu na kole: opodál městského hřbitova mají totiž káňata svá loviště.

 

Paměť je vskutku podivuhodný fenomén.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 6.2.2022 13:00 | karma článku: 18,80 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,36 | Přečteno: 387x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,12 | Přečteno: 784x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 948x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  19:42

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 389
  • Celková karma 28,78
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik