Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válčili jsme za Husáka – létání byl zážitek, na který se nezapomíná.

Jako pozemní personál jsme toho sice moc nenalétali, ale párkrát jsme se přece jen vznesli na oblohu.  

Poprvé to bylo jen pár kilometrů za Prostějov, kde jsme na nějaké louce přistáli a snažili se zamaskovat vrtulník. Když byl tento zamaskovám, opět jsme jej odmaskovali, což šlo hůře, než to dostat nahoru. Nejotravnější bylo, ten kus plachty složit do rozumného tvaru. Když se nám to konečně povedlo, letěli jsme „domů“.

 

Podruhé jsme letěli do Malacek, to už bylo lepší. Piloti a zbrojíři si zabojovali a my čekali, až se vrátí, dotankovali kerosin, udělali mezileteckou přípravu a piloti šli zase řádit na střelnici, aby byli připraveni na útok kapitalistů - chamtivců.

 

Třetí výlet byl do Bechyně, to bylo někdy na jaře, přespávali jsme ve stanech. Pokud si pamatuji, byly tam i podzemní hangáry pro Mig 21, samozřejmě tam pro ně byla startovací dráha, takže jsme mohli čučet, jak vzlétají. Na rozdíl od Prostějova tam byla kasárna asi tři kilometry od Bechyně.

 

Shodou okolností jsem byl v Bechyni, na prvním a posledním vojenském cvičení na tři neděle. Celé cvičení, bylo pořádně otravné, do města daleko, než jsme se na vycházce dostali do hospody, museli jsme se zase vracet. Jediný klad byl, že jsem zde přečetl několik dílů Šolochovova románu Tichý Don. Občas se mi zdává, že tam zase musím. Vždycky u příjmu namítám, že už jsem na cvičení byl loni, a že jsem již stár, ale nic to nepomáhá a musím válčit. Vyjde to letos?

 

Nejlepší let byl do Plzně! Den před tím jsme se pořádně zrušili. Ze šuplete výkonného praporčíka někdo vzal armádní pistoli a jen tak z plezíru z ní vystřelil směrem do paragánských kasáren. Rána jako z děla! Ihned jsme mejdan přerušili, dělali mrtvé brouky a čekali, co se bude dít. Naštěstí se nedělo nic, jen to, že asi ve čtyři ráno nám pískli poplach.

 

Do té doby jsme rozhodně nevystřízlivěli. Důkazem bylo to, že jsem si pokoušel navléknout na nohy montérkovou blůzu a bylo mi divné, že se mi to nedaří, nakonec jsem svůj omyl nazřel a odmotal se na letiště ke svému stroji. Kromě sundání plachet bylo součástí předletové přípravy nastartovat motor. Nahoře v kabině bylo pro ten den příliš mnoho páček, asi jsem posunul jednu navíc nebo co, protože rotor se začal točit, začal jsem se potit a zmatkovat, naštěstí přišel pilot, který byl jeden z mála slušných a můj omyl napravil.

 

Po vzletu, přestože v Mi4 byl pořádný rachot, jsem usnul spánkem opilců a probral se až v Plzni. Po přistání jsme zaplachtovali vrtulník a jali se družit s místní posádkou, z nichž jsme se z mnohými znali z přijímače nebo z kurzu. Bylo opět léto přímo vyzývající k vodě a ke stánku s pivem. A šlo se! Kocovinová žízeň byla veliká. Jářku, nikdy v životě mi pivo, desítka gambáč, nechutnalo tolik jako tam v té hospodě u Boleváku! Ještě nyní cítím na patře tu jeho chladolahodu! I na tu koupel nakonec došlo.

 

Chlapci ze zPlzně, kteří byli z Prahy, to měli dobré. Stačila jim celodenní vycházka a stihli se krásně podívat domů, což z Prostějova bylo nemožné. Večer, když se skoro stmívalo, nám ukazovali hrob Mi24, který se zřítil nedaleko od letiště kvůli telegrafním drátům. Byl to ohromný kráter, ve kterém byly pohřbeny trosky mohutného ruského vrtulníku. Vypadalo to až mysticky.

 

Při zpátečním letu jsem po žebříku vylezl do kabiny pilotů a sledoval krásnou českou krajinu. Piloti jako malí kluci střemhlav nalétávali na pomyslné cíle, což byly například dámy slunící se na balkonech nahoře bez nebo jen tak bez příčiny. Prostě adrenalin.

 

Nejúžasnější pocit byl, když vrtulník vzlétal. To se roztočil rotor a bylo vidět jak se stroj pomalu zvedá, ale ještě stál na zemi, pak piloti přidali páru, vrtule se roztočila úplně ďábelskou rychlostí a konečně jsme se odlepili od země. Čumák se potom přesně jako ve válečných filmech sehnul mírně k zemi a už jsme letěli. Zážitek, na který jen tak nezapomíná!

Autor: Jan Lněnička | neděle 20.3.2022 18:26 | karma článku: 19,65 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 25,56 | Přečteno: 901x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,82 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma: 34,31 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 386
  • Celková karma 29,94
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik