Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdyby na Ukrajině vládl Gustáv Husák, několik kacířských myšlenek o válce na Ukrajině

Tisíckrát prokletý Husák byl politik, diplomat a oportunista, který znal své pappenheimské ze sovětského byra, dobře věděl k jakým důsledkům by jakýkoliv odpor vedl. Sám k tomu prý řekl:  

Já tento národ zachráním, i kdyby mi měli všichni naplivat do tváře, prohlásil údajně Gustáv Husák 21. srpna 1968 při pohledu na bratislavské ulice plné sovětských a dalších „spřátelených“ tanků.

 

Gustáv Husák byl muž politických a mocenských instinktů a skutečně se nemýlil. Nastolil normalizaci, podporu rodin s dětmi, stavěly se sídliště, byla možnost novomanželských půjček, na druhé straně pronásledoval opozici. Obětí na životech bylo v té době nemnoho. Kdo nesouhlasil, byl odstaven. Národ provedl mezi Skyllou a Charybdou mocenských nároků Moskvy až k sametové revoluci. Za svou záchranu národa byl, podobně jako v daleko menší míře Edvard Beneš, dostatečně popliván.

 

Ukrajina však politika, který je nadán diplomatickým talentem dohodnout se s blbcem, nemá. Máme zde válku, která je pro normální lidi v pravém slova smyslu vražedná. Obětí války jsou milióny. Trpí jí celá Evropa, přesto všechno je Zelenskij téměř kanonizován jako hrdina. Svým příkladem strhl i naši politickou reprezentaci, jež se chce hřát v jeho světle. Dělá si z toho legraci Malostranský zápisník publicisty Miroslava Koreckého:

 

Pozor pozor! Kdo ještě nebyl v Kyjevě vyjádřit podporu Volodymyru Zelenskému, nechť se dostaví v pondělí ráno na Strahovský stadion, seřadiště 15, čtverec C, kolona autobusů odjíždí v 8.00 hod. Přilbu, neprůstřelnou vestu, mapu východní polokoule a ustaraný výraz ve tváři s sebou!

 

Poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška. Také Václav Klaus přišel se svým komentářem na téma války a diplomacie, když se ve svém článku ptá:

 

Proč nikdo neorganizuje vážná jednání o míru na Ukrajině?“Jde opravdu o rusko-ukrajinský konflikt? Mohou ho vyřešit Rusové a Ukrajinci? Nejedná se ve skutečnosti o konflikt úplně jiný? Není to spíše konflikt Západu s Ruskem, v němž je Ukrajina nešťastným, byť vhodným objektem?

 

Dnešní extrémní bagatelizace ekonomických a migračních důsledků války na Ukrajině to naznačuje. Že válka bude využita k utužení evropské unifikace a k dalšímu potlačení suverenity národních států, je zřejmé. Že povede k rozsáhlé militarizaci zemí. Netrápí to nikoho? Nebo lépe řečeno, jsou ti, kteří se odvažují přiznat, že je to trápí, nastrčenými loutkami Putina?

 

Druhý citát je již sice klasická „klausovina“, ale budiž, dnešní svět je skutečně roztodivný. Do třetice ještě slova Václava Klause o české politické reprezentaci:

 

Mluví o utrpení ukrajinského lidu, ale nezdá se mi, že dělají všechno pro to, aby válka co nejrychleji skončila (a aby jednou z jejích největších obětí nebyla Česká republika). Není v tom skryt jejich zlý předpoklad, že čím déle bude válka trvat, tím více to oslabí a poškodí Rusko? A že je co nejdelší trvání války vlastně dobře? Mám hrůzu z toho, že jim něco takového běhá v hlavách. Nejen politikům, ale i těm, kteří ovládají naše veřejnoprávní média.

 

Podle Václava Klause musí nastoupit rozum a chladný pragmatismus.

 

„Když chcete pomoct nám, pomozte Rusku,“ řekl Václav Havel ve svém projevu před americkým Kongresem. Jak víme, v Rusku se rozjel byznys se Západem, po stránce politické se to nějak nepovedlo. Rusko zůstalo své. Ani Ukrajina nebyla a není vzorem demokracie, avšak vezmeme-li v úvahu, že na obou stranách konfliktu žijí lidé, kterým může být úplně jedno, zda u nich vládne Petr nebo Pavel, hlavní starostí pro politiky by mělo být, aby tito lidé mohli aspoň žít v míru, tak jako my za Husáka. Ukrajinci bojují. Skutečně se jim chce?

 

Byl-li dán lidem mozek, měli by jej používat k myšlení a domluvě, nikoliv se vracet ke starým atavistickým agresivním návykům svých hominidních předků. Bude-li válka na Ukrajině trvat dlouho, jak tvrdí náčelník amerického generálního štábu Marek Milley, prohrajeme všichni.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mir-ukrajina-valka-jednani-nazor-ekonomika-konflikt.A220413_152338_domaci_wes?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=premium_top-60489+20220415-165957&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.idnes.cz%2Fzpravy%2Fdomaci%2Fmir-ukrajina-valka-jednani-nazor-ekonomika-konflikt.A220413_152338_domaci_wes

https://plus.rozhlas.cz/mocenske-instinkty-gustava-husaka-8621410

https://www.natoaktual.cz/v-mediich/mark-milley-valka-ukrajina-potrva-dlouho-roky.A220407_121240_na_media_m02

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | pondělí 18.4.2022 13:15 | karma článku: 28,53 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 792x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 949x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  13:59

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

  • Počet článků 389
  • Celková karma 29,29
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik