Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svobodný trh jako posvátná kráva

Zatímco ostatních svobod ubývá, ceny astronomicky rostou, svobodný trh musí zůstat! Naše vláda se rozhodla situaci řešit kontrolou marže pohonných hmot a potravin. Ministr Nekula je kritizován.  

Sousední státy si dovolují některé ceny zastropovat, prý to ale nefunguje, tvrdí čeští ekonomové a ceny prý rostou tak jako tak. Proč tedy Češi jezdí nakupovat do Polska? Namísto, aby řešili stále narůstající inflaci, jezdí se naši vládní úředníci producírovat před světem na Ukrajinu. Snaží se o to aspoň shora zmíněný ministr zemědělství Nekula, který se rozhodl kontrolovat marže obchodníků:

 

Obchodní přirážka 246 procent? To nemůžeme tolerovat. I takovou výši přirážky jsme ale zaznamenali. Ano, máme volné tržní prostředí, ale není možné, aby zemědělci byli takto zmáčknutí, prodávali za ceny, které jim ani nepokryjí náklady, a přitom jiní měli neúměrně vysoké marže,“ napsal ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

 

Ano, šlo známý předražený „točeňák“, tento exces je pochopitelně bagatelizován, hlavní je trh. Lukáš Kovanda ve svém článku „Útisk činorodých lidí. Kontrola marží potravin je komunismus“ na toto téma horlí:

 

...po březnovém spuštění sledování cenotvorby čerpacích stanic nyní posvítí také na prodejce potravin. Ve své podstatě je jakákoli kontrola marží pošlapáváním svobody podnikání, takže by ji jeden čekal třeba od sociálních demokratů, nebo spíše od komunistů.

Víc hlav víc ví. Proto trh ví víc než úřednictvo. Takže i když se na trhu ustaví cena ne zcela ideálně, třeba i s vyšší marží, než je obvyklé, omyl úřednictva může být neskonale větší. Proto je třeba na trhu s potravinami nechat kontrolu marží na trhu, tedy na zákazníkovi a jeho svobodném rozhodnutí, zda koupí, či ne.

 

Ti činorodí lidé mi už fakt lezou krkem, omlouvám se, to byl jen můj povzdech. Ceny se tedy budou kontrolovat, neboť vláda vyhověla Bruselu.

 Pokud odběratel vůči svým dodavatelům použije některou z nezákonných praktik, hrozí mu pokuta do 10 milionů korun, nebo do výše 10 procent z jeho čistého obratu.

Zase ten zlý progresivistický Brusel, namítl by jistě pan profesor Klaus. Slyšel jsem i názor, že mezi lidmi je moc peněz, tudíž zdražování je v pořádku. Za to, že lidé mají příliš mnoho peněz může bezprecedentní rozhazování peněz občanům od Babišovy vlády, válka a dle naší známé arciekonomky Šichtařové kurzarbeit, takže zase Babiš.

 

Přijímání a podpora uprchlíků nás odkazuje na památnou větu někdejšího premiéra Špidly: „Zdroje jsou.“ Rada EU přijala legislativní změny, které členským státům umožňují přesměrovat zdroje z fondů politiky soudržnosti a Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) na pomoc uprchlíkům, kteří prchají před ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině. Zpropadený Brusel!

 

Všichni tedy makají, ale odboráři úřadů práce se chystají 1. května vyhlásit stávkovou pohotovost. I tu se na tweetu přihlásí ke slovu vyznavač náboženství lásky Kalousek:

 

Když je válka a bezprecedentní situace, vrazí “loajální” státní úředník své vládě kudlu do zad a jde vydírat stávkovou pohotovosti. Smím-li doporučit, 20% jich vyhoďte a mezi zbytek rozdělte jejich platy. Platy tak stoupnou a práce bude efektivnější…

 

A úředníci mají po ptákách. Už tak byly úřady práce přetížené. Dostat nějakou dávku od státu byl již před krizemi běh na dlouhou trať. Úředníků bylo málo, žadatelů mnoho, na každého měli čtvrt hodiny. Jde to urychlit snížením administrativních úkonů, množství lejster, které je nutné kvůli každé dávce předložit a pak vyplnit mnohastránkové dotazníky, zabírá mnoho času a nervů na obou stranách. Nyní přibyli ukrajinští občané s nedostatečnou znalostí češtiny, takže práce úředníků se ještě ztížila. Katolík Kalousek tedy opět rychleji tweetuje, než myslí.

 

Konečné řešení nabízí nabízí též katolička paní Pekarová Adamová, když v pořadu Partie Terezie Tománkové při rozhovoru s bývalou předsedkyní Schillerovou pravila:

 

Víte, podle mě se vlády nemají starat o lidi. Mají se starat o to, aby v zemi bylo bezpečno. To je první předpoklad, abychom se měli lépe. A za druhé si myslím, že stát má vytvořit podmínky, ve kterých si lidé zvládnou pomoci sami.

 

Aby si lidé vládli sami, to je již myšlenka komunismu, ale paní Pekarová Adamová, to jistě myslela jinak, a tak se znovu svracíme k trhu. Co nejméně státu, co nejvíce prostoru pro trh bez přívlastků rovná se blahobyt, když někdo z tohoto soukolí vypadne, je to jen a jen jeho vina. Jediná jeho výhoda je, že pak může jít do chrámu páně a společně se s paní Pekarovou Adamovou a Miroslavem Kalouskem pomodlit úkon kajícnosti: mea culpa atd..

 

Tvrdí se, že kapitalismus provází krize střídané s obdobím prosperity, socialismus vede k totalitě a přivádí hospodářství do problémů, které pak trh prý vyřeší. Fidel Castro k tomu řekl:

Mluví se o selhání socialismu, ale kde tkví úspěch kapitalismu v Africe, Asii či Latinské Americe? Kapitalismus je odporný, špinavý a hrubý. Odcizuje nás, protože způsobuje válku, pokrytectví a konkurenci.

 

Naproti tomu můj oblíbený autor Michel Houellebecq v knize Možnosti ostrova vydané v roce 2005, píše:

 

Má generace byla poznamenaná nejrůznějšími dohady o ekonomicky ideálním režimu, diskusemi, jež vždy končily konsensem o přednostech tržního hospodářství – s oním argumentem, že společnosti, kterým byl vnucen jiný způsob uspořádání ho většinou a rázně odvrhly, jakmile to bylo možné. V generaci Esther podobné debaty vymizely; kapitalismus byl pro ni přirozeným prostředím… manifestovat proti propouštění dělníků by jí přišlo stejně absurdní jako vyjít do ulic a bojovat proti ochlazení anebo invazi kobylek do severní Afriky.

Dlužno dodat, že v knize dojde ke globální katastrofě…

Ale jak říkal již citovaný Fidel Castro: „Kapitalismus nebo smrt!“ anebo to bylo jinak?

https://www.lidovky.cz/nazory/kovanda-utisk-cinorodych-lidi-kontrola-marzi-potravin-je-komunismus.A220421_174731_ln_nazory_rkj?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=premium_top-60610+20220422-165955&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.lidovky.cz%2Fnazory%2Fkovanda-utisk-cinorodych-lidi-kontrola-marzi-potravin-je-komunismus.A220421_174731_ln_nazory_rkj

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-za-drahe-potraviny-muzete-i-vy-ukazal-ministr-na-retezce-zahajil-kontroly-198956

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-obchod-trh-zemedelstvi-vlada-parlament-nekale-prakticky-trzni-sila.A220309_160926_ekonomika_drh

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-obchod-trh-zemedelstvi-vlada-parlament-nekale-prakticky-trzni-sila.A220309_160926_ekonomika_drh

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | středa 27.4.2022 17:11 | karma článku: 14,27 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39 | Přečteno: 400x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 792x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 949x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 389
  • Celková karma 29,29
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik