Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jeden ČEZ vládne všem/bambiliony pro manažery vám opravdu nevadí?

Po poslechu Šťastného pondělí: „Dárek od ČEZu. Největší šok nás čeká na Vánoce“, jsem odkaz na tuto epizodu pořadu přidal na facebook, společně s odkazem, aniž bych o to žádal, skvěla se nad ním reklama - ČEZ/přidejte se k nám.  

Po dalším otevření facebooku se objevila další reklama tentokrát na investování do dividend ČEZu: Při vkladu minimální částky 5999 korun bude váš potenciální příjem za měsíc 160 000 korun. Odkaz raději nedám, abych neporušil kodex blogera a hlavně, aby mě nikdo nepředběhl. Druhá část věty není pravdivá, této hry se nezúčastním, proto zůstanu chud a je mi to jedno, což je též nepravdivé tvrzení. Na projekt je vyhrazeno jen 129,3 miliónů, tedy méně, než jsou odměny pro manažery. Jsem zvědav, kolik lidí jim na to skočí.

Od roku 2013 záloha na odběr elektřiny v naší domácnosti najednou stoupla o celých      100 %. Měli jsme zafixovanou sazbu. Z ČEZu nás informovali, že fixace končí a tím se zvýší i záloha na příští odběrové období. Problém byl v tom, že termín příští odběrové období byl nejasně definován, tudíž bychom nižší zálohu platili až do září, ale pak by se nám protočily panenky při pohledu na nedoplatek ročního zúčtování. Pochopitelně jsme zálohu navýšili. To jen na okraj, za pár měsíců se z médií jistě dozvíme, kolik lidí bude v září překvapeno.

Četl jsem pár článků od jednotlivců, kteří tvrdí, že jim tak vysoké odměny od polostátního podniku nevadí. Myslím, že lžou, píší jen proto, aby se utvrdili, že tomu skutečně věří. Jiní jsou natolik ohloupeni neoliberální rétorikou, že ztratili soudnost. Pak zde jsou mačoidní typy, kteří se chvástají chlapáckými floskulemi, že oni si práci vždycky najdou a svou rodinu dokážou dobře zajistit, tyto typy řadím mezi ohloupené lháře. Patrně si myslí, že jsou nezranitelní a nesmrtelní.

Pan Jindřich Šídlo předkládá téměř spiklenecké teorie, že pokud dojde k vyhození generálního řiditele ČEZu, padne vláda. Po vyhození Jaroslava Míla padla vláda Vladimíra Špidly, po odvolání Martina Romana odešla vláda i s Petrem Nečasem a jeho metresou. Poté přišla a dosud trvá éra Daniela Beneše, který přežil čtyři vlády a i když Andrej Babiš ČEZ označoval jako ztělesnění českého Palerma, to jest propojení byznysu a politiky, ani potom se nic nestalo:

Po jeho nástupu do čela vlády se čekalo, že Beneše nemůže zachránit už vůbec nic, jenže mazaný Fantomas z Havířova věděl, kam se může schovat,“ komentuje Jindřich Šídlo a ukazuje na přenos ze znovuzvolení Miloše Zemana se slovy: „A kdopak se tu přímo na pódiu tulí k Martinu Nejedlému?“ nebyl to nikdo jiný než Daniel Beneš.

V pořadu jmenuje i známé excesy Mirka Topolánka, kterak řádil na jachtě s šéfem ČEZu Martinem Romanem a dalšími politiky zleva i zprava, leč odnesl to on, z politických aktivit si tak budeme nejvíce pamatovat jeho holé pozadí a zdvižený prostředníček, které jako předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR na nás, stižené energetickou chudobou, bude vystrkovat i nadále. Jste jedničky!

Tvrdit, že obrovské odměny pro manažery ČEZu jsou amorální, je z hlediska neoliberálního pojetí kapitalismu, jež je nastaveno na maximalizaci zisku, neadekvátní. ČEZ měl vysoké zisky, tudíž si jeho manažeři vysoké odměny zaslouží. Jiná otázka je, že z hlediska průměrného platu občanů jsou tyto odměny naprosto nesouměřitelné a navíc jsou zaplaceny z kapes nás spotřebitelů. Většinový vlastník ČEZu je stát, jenž slibuje adresnou pomoc potřebným. Bohužel ti potřební nejsou jen nízkopříjmoví občané, ale i firmy, závislé na dodávkách energie, potažmo jejich zaměstnanci. Třeba i ti, kteří se chvástají, že se vždy a všude uživí.

A jestli mně bambilióny pro manažery vadí? Ano, vadí! Rozhodně by bylo lepší, místo toho než je cpát do chřtánu nenasytným manažerů, realizovat z těch peněz nějaké bohulibé projekty pro občany a organizace, nebo celý ČEZ odkoupit a předat jej Pracujícímu Lidu!

Co se týče mne osobně, já bych se z takových prachů, stejně jako ti co vyhráli bambilióny v loterii, možná pomátl, vlastně je to pro mě natolik nepředstavitelné, že je mi  to celkem fuk.

V pořadu zazní i hymna ČEZu. Myslím, že namísto té hrůzy, kterou pro České energetické závody napsala Gábina Osvaldová, by píseň „Štěstí je krásná věc“ (ale prachy si za ně nekoupíš), by manažerům ČEZu  sedla lépe.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-stastne-pondeli-jindricha-sidla-stastne-pondeli-darek-od-cezu-nejvetsi-sok-nas-ceka-na-vanoce-204889#source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Jan Lněnička | pondělí 6.6.2022 19:46 | karma článku: 25,44 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 16,70 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 403x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 793x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 390
  • Celková karma 28,39
  • Průměrná čtenost 1008x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik