Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadáváme Rusům do russáků

Jsou zmanipulovaní propagandou, musí mít svého cara, který je neomylný, jsou věčně ožralí, nemají vlastní rozum, jsou to zrůdy. Jak byste se chovali v autokratickém režimu a podobné situaci vy, holenkové?

Odpovídám, že konformně. Chovali jsme se tak za socialismu, až když režim povolil, začali se dít demonstrace. Moc lidí tam před listopadem nechodilo, v lepším případě nižší tisíce. Jestliže by se například v roce 1981 dostala k moci Solidarita, jistě bychom společně s dalšími bratrskými vojsky šli Poláky "osvobodit", stejně jako v roce 1968 oni nás. Co bychom s tím nadělali?

 

V autokratickém režimu vládne především strach, každý si chce zachránit vlastní kejhák a mít se dobře. Rusko navíc svůj rozpad a nastolení kapitalismu dost šeredně odskákalo. Jak píše Naomi Kleinová v knize „Šoková doktrína - vzestup kalamitního kapitalismu“: „Příliš mnoho šoku a málo terapie." Na rozdíl od Polska, Rusko finanční pomoc nedostalo, pouze striktní pobídky, jak dospět k trhu bez přívlastků, podle mustru chicagské ekonomické doktríny.

 

V Rusku nastal chaos a bída. Jestliže mnozí jásají nad tím jaká byla za Jelcina svoboda, tak její význam snižuje chudoba a celkový rozklad hospodářství, jehož využila, stejně jako u nás, nově ustavená vrstva oligarchů. Na rozdíl od nás se tak dělo v mnohem větším měřítku. Inu Rusko, vsjo bolšoje.

 

Po Jelcinovi přišel Putin, ochočil si oligarchy, zvedl životní úroveň a ideologicky se jal hlásat, že rozpad Sovětskému svazu byla největší tragédie Ruska v jeho novodobých dějinách. Přál si, aby Rusko bylo opět velmocí, velkým světovým hráčem, jakým byl „Sojuz“ za dob studené války. Není divu, že pod náporem těchto okolností Rusové Putinovi uvěřili.

 

Ukrajina prošla podobným vývojem. V 90. letech se mnou dělal Ukrajinec, jehož matka byla učitelka, plat jako státní zaměstnankyně nedostávala, z přílivu Ukrajinců bylo jasné, že ani tam nebyla situace růžová. Vlády byly většinou proruské, takže se nic nedělo. Pak přišly sliby ohledně vstupu do EU, Majdan. U slibů však zůstalo.

 

Putin zabral Krym, vlády se ujal prozápadní Zelenskyj, „NATO začalo štěkat u ruských dveří“, jelikož je v Rusku stále oslavováno vítězné tažení Evropou v dobách II. světové války, Putin se rozhodl jít ve stopách svých předků: tentokrát chce zachránit Evropu od úpadku progresivního liberalismu a "denacifikovat" Ukrajinu.

 

Začala speciální operace, Rusové jsou obviňováni z válečných zvěrstev. Ve válce válečná zvěrstva, je to tak divné? Vždyť sama válka je zvěrstvo: pokud v první fázi války šli do bojů různí deklasovaní živlové, není to žádné překvapení. Zastavit taková agresivní psychopatická hovada, která se neštítí ničeho, a drží zbraň v ruce, je nemožné.

 

Kradou: dobrovolně může jít do války jenom ten, komu nic jiného nezbývá, vysoký žold pro ně znamená pobídku, vidí pro sebe a svou rodinu vzestup životní úrovně, která zřejmě od dob Putinova nástupu k moci klesla, jsou zde lidé, jejichž morální zásady jsou dané chudobou. Chudoba cti tratí. Pak tu „bojují“ zřejmě chmatáci, kteří nouzí netrpí, protože zlodějnu mají v povaze, kradou, neboť jim žádný trest nehrozí.

 

Znásilňují. Byli jste někdy na vojně? Případně ve vězení? Blahoslavený Sváťa Karásek zpíval v kontextu vězeňském, který se od toho vojenského příliš neliší: „Nejsem tu krátce, vidím píču i v chlebový patce.“ Vojáci jsou přesvědčeni, že ani zde jim trest nehrozí.

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/karasek-svatopluk/je-pozde-861749

 

Je to hnusné, ale lidské, až příliš lidské. Stejně jako „nelidský“ masakr v Buči, nejsou to lidi, jsou to přeci naši Nepřátelé! Říkají si: "Vše je dovoleno."

 

Všichni známe Standfordský experiment, který ukázal, že pokud je jedinec izolován, je mu dána bezmezná moc a jeho oběti jsou „odlidštěny“ (je jim dáno číslo, mluví se o nich jako o havěti, parazitech), velice záhy a přirozeně se objeví kruté zacházení, které není v běžném životě akceptovatelné.

https://psychologie.cz/lidske-prilis-lidske/

 

A ruská mlčící konformní většina, jíž se válka prozatím netýká? Může skýtat nějakou naději? Nedokážu si v boji představit takového Maxima. S Maximem jsem pracoval na ruské škole v Bubenči na recepci. Byl to mladík z ruské zlaté mládeže. V divadelním sále tam žáci, uctívači starých dobrých ruských anarchistů, hodili z balkónu dolů do první řady molotova. Sál byl prázdný. Maxim byl z té události v naprostém šoku. Museli do chudáka Maxima nalít pěkných pár stakanů vodky, aby se vzpamatoval. Doufám, že Maxim je někde v týlu za psacím stolem a rachot děl neslyší, ale pochybuji, že by se rozhodl on a jemu podobní proti Putinovi demonstrovat, takoví si jistě najdou nějakou cestu, jak se někam zašít a válce se vyhnout.

 

Dělat Rusů russké vyvrhele a vrahy zní sice uvědoměle, ale není to tak docela pravdivé. Být nekonfomní je i ve svobodné společnosti a v mírových dobách náročné, v lepším případě si o vás řeknou: „Je divnej,“ v tom horším vás vyobcujou ze společenství. Ve válce je to o to horší, že zlo je přítomno všude kolem vás, zachovat si „zdravý“ rozum, osobní integritu a nevypustit džina krutosti skrytého v jungovském stínu, jež tkví v každém z nás, je náročné.

 

Musel byste býti nadčlověk, osvobozený od všech předsudků, předpojatostí a pověr, tak jak si jej zřejmě představoval Friedrich Nietzsche. To ostatní je lidské, příliš lidské.

 

Hitler i Putler, ač tvrdí cosi o vyvolených národech, dělají z lidí pravý opak... stádo. Pro většinu z nás je stádní konformita nejbezpečnější modus vivendi. To platí i o těch, kteří nadávají Rusům do russáků.

Autor: Jan Lněnička | neděle 23.10.2022 16:21 | karma článku: 29,87 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 20,42 | Přečteno: 582x | Diskuse| Cestování

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 404x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 793x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 390
  • Celková karma 30,10
  • Průměrná čtenost 1008x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik