Politické procesy?

2. 04. 2023 0:25:17
Vypadá-li to jako kachna, co jiného to tedy je? V běsnění kolem dezinformátorů najdeme paralely a motivy, které známe například ze Švejka, Černých baronů nebo z knihy Jak se kalila ocel.

To byly časy, když Miroslav Sládek nabádal naházet vládu do Vltavy a nic se nedělo, dnes je to jiné. Vztek ze své neutěšené ekonomické situace leze některým našim spoluobčanům na mozek, neudrží nervy na uzdě, svoji frustraci obrací proti Ukrajincům, proti vládě a za svou blbost musí tvrdě zaplatit. Jiným případem šikany je armádní sportovec, jehož výroky nedostatečně korespondují se současnou propagandou. Našla se dokonce učitelka, která dětem předávala dezinformace, také ona byla za svůj nevhodný výklad v hodině češtiny vyhozena z práce. Inu, časy se mění.

Ano, mluvím o našich známých hříšných hříšnících Tušl, Čermák, pětibojař Svoboda nebo učitelka Bednářová. Tito lidé jsou za své názory prohlašováni za opravdové nepřátele státu.

Jaké jsou zde paralely s literaturou? V případě paní učitelky je to samozřejmě kniha „Jak se kalila ocel“ a její hrdina Pavka Korčagin. Malý oznamovatel ze školy však Pavkovi Korčaginovi nesahá ani po kotníky, neboť jak o knize píše sám Ostrovskij: "Ocel se zakaluje v prudkém ohni a silném chladu. Tehdy se stává pevnou a nic ji nezlomí. Tak se zakalovala i naše generace v strašlivých zkouškách a učila se nedat se srazit životem." Tohle byl jen obyčejný žalobníček. To, že žák udal svého učitele pokládám za odporné, z mého hlediska by jej omlouvalo pouze to, že úča byla kráva. Vychovává škola své žáky k myšlení nebo k udavačství? Pokud to druhé je správně, máme se v budoucnosti na co těšit. Výklad učitelky byl odlišný od zpráv, které šíří oficiální média, ale vzhledem k tomu, že sdělovací prostředky přejímají pouze ukrajinskou propagandu a to ostatní považují za dezinformace, lze namítnout, že...

... „jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda,“ nešikovně se vyjádřil pětibojař David Svoboda. Při jeho dalších vyjádřeních ve prospěch účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě dostala ministryně války Černochová hysterický záchvat. Neprodleně si k sobě nechala zavolat Davida Svobodu. Hypotetický rozhovor by mohl probíhat takto:

„Máte zbraň?“ zeptala se jej Černochová. Svoboda: „Mám.“ Černochová: „Tak tedy víte, co s ní máte dělat.“ Upozorňuji, že píši – hypotetický. Ono stačilo, co se u ministryně skutečně semlelo.

Podobný rozhovor se jistě v nějaké knize odehrál, ale já mířím k Černým baronům, kde to majoru Terazkymu trochu ujede, a následně, stejně jako David Svoboda, musí uvést již řečenou informaci na pravou míru. Major vypráví nemocnému Kefalínovi své zážitky z vojny, říká: „Já som mal na fronte aj 27 stupňov (horečky) a išel som na steč. Urááá! .... A tak sme tých bolševikov bili! ...“Čo to tárám, fašistov.“ David Svoboda se sice omluvil, uvedl své informace na pravou míru, ale i tak musel skončit v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV).

Na případu dvou výtečníků Tušla a Čermáka a jejich zlostných výpadků proti vládě a urážkám Ukrajinců, které nahráli na youtube, jsem si povšiml jisté podobnosti se scénou z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

„A jaké urážky se dělají ve vožralství?“ otázal se Bretschneider.„Jaké urážky císaře pána se dělají ve vožralství?“ opakoval Švejk. „Všelijaké. Vopijte se, dejte si zahrát rakouskou hymnu a uvidíte, co začnete mluvit. Vymyslíte si toho tolik na císaře pána, že kdyby toho byla jen polovička pravda, stačilo by to, aby měl ostudu pro celý život.“

Co popili Čermák a Tušl, nevím. Ba ani nevím, co si dali před vysíláním svých „mouder“ zahrát. Mě by stačil Tuzemák, ale i bez něj mi stačilo dívat se dvě minuty na pořad Čt 1 „V exekuci“, abych měl chuť něco ošklivého protivládního říci do éteru. Asi ve čtvrtek mě zas dožralo, že paní Němcová uvedla polopravdu o tom, že na demonstraci proti bídě zazněla slova namířená proti pomoci Ukrajině, ve skutečnosti se zde řeklo, že humanitární pomoc by měla zůstat zachována, ale měly by být zastaveny dodávky zbraní a přistoupit k jednání. Další příčinou mého vzteku byly zkreslené informace o této demonstraci, myslel jsem, že vláda by se měla zamyslet nad tím, proč tisíce nespokojených občanů zaplnilo Václavák? Bohužel z její strany vzešlo pouze ostouzení jak samotných řečníků tak i demonstrantů. A mimochodem, proč ten Ukrajinec, kterému opilci kopali do jeho exkluzivního modelu auta a pak se s ním rvali, nebyl na frontě? Jsou snad na Ukrajině jistí lidé rovnější? Promiňte, promiňte, to mi opravdu ale opravdu ujelo. Omlouvám se, trošku jsem se rozrušil. I na mém příkladě je vidět, jak snadno se člověk může nechat unést

Proto mě mrzí, že vláda podle pořadu na Čt 24 "168 hodin" v boji proti dezinformacím přešlapuje na místě. Ještě že zde máme soukromé odborníky na Pravdu. Osobně bych připravovaný zákon proti dezinformacím navrhl prezentovat, inspirován „agenturou pro uvádění románů na pravou míru“ z knihy Saturnin, jako „Zákon pro uvádění informací na pravou míru“. To by pomohlo!

Ještě více by pomohlo, kdyby vláda naslouchala hlasu svých občanů, i těch nespokojených. Bohužel jen zbožné přání. Naopak vláda se nebojí sáhnout až k totalitním praktikám. Dezinformátoři Tušl a Čermák jsou přitom jen špička ledovce, jejich soudním pronásledováním z nich stát dělá v očích podobných individuí hrdiny, ve skutečnosti mají lidé pocit, že jejich zájmy jsou odsouvány na druhou kolej. Vláda není schopná vést s nimi dialog, za vším vidí jen pátou kolonu infikovanou ruskou propagandou, která chce rozložit společnost, již z toho důvodu bychom se vládních elit měli zeptat :

„A komu tím prospějete, co?“ ptá se ve filmu Pelíšky Miroslav Donutil.

Po chvíli ticha dodá: „Druhé straně.“

Demokracii rozhodně ne!

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-teren-v-kyjeve-se-nic-nedeje-tvrdila-ucitelka-deti-ji-tajne-nahraly-prijde-o-praci-198415

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/david-svoboda-ct-ukrajina-cov-rusko-vyrok_2303300930_ako

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/terorismus-cermak-trest_2303271141_zuj

Autor: Jan Lněnička | neděle 2.4.2023 0:25 | karma článku: 35.34 | přečteno: 906x

Další články blogera

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma článku: 33.98 | Přečteno: 900 | Diskuse

Jan Lněnička

Hysterka Fiala, Ficova „konšpirácia“ a papež chcimír

Nezralého gesta se dopustil premiér Petr Fiala vůči slovenské vládě. Úroveň jeho jednání mi připomíná Petra Bajzu z knihy "Bylo nás pět“, jako bych viděl malého Petříka říkat: „Do smrti smrťoucí s tebou nepromluvím!“

10.3.2024 v 19:36 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Jan Lněnička

Bezemisní krávy

Nejedná se zde o militantní klimatické aktivistky, ale o skutečné krávy. Jejich emise jsou podle skupiny globálních investorů horší problém pro klima, než auta a uhlí. Krávy je nutné modifikovat tak, aby vyhovovaly parametrům EU!

3.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 562 | Diskuse

Jan Lněnička

Odvody - konečně!

Konstruktivní návrh jak zařídit v případě ohrožení nebo války obvody. Plošné zavedení odvodů plánovalo Ministerstvo obrany již v roce 2015, poslanci se nějak nedohodli, nakonec to skončilo pouze u dobrovolných odvodů.

27.2.2024 v 19:49 | Karma článku: 30.96 | Přečteno: 731 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 13.79 | Přečteno: 136 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 349 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 373 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 28.94 Průměrná čtenost 1025

Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...