Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpřísnění lustrací nebo hon na Babiše? Existuje skutečná opozice?

Nebýt pořadu na Čro plus „Pro a proti“, nějakých lustrací 33 let po převratu bych si ani nevšiml. Vláda, zřejmě nemaje jiných starostí, na program jednání sněmovny tento zákon  prosadila.    

Ve zmíněném pořadu zazněly otázky:

Zajistilo by 33 let po pádu komunismu zpřísnění lustračního zákona právní jistoty demokratického státu, jak tvrdí ministr vnitra? Nebo je naopak načase lustrační zákon zrušit? Debatovali místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru, člen opozičního hnutí ANO Milan Feranec a člen bezpečnostního výboru, poslanec hnutí STAN Petr Letocha.

 

O tom, kdo byl pro a kdo byl proti ,není třeba pochybovat. Ani vznesené argumenty nebyly překvapivé. Koho tedy zpřísnění zákona postihuje?

 

Podle platné právní úpravy vznikají neodůvodněné rozdíly v prokazování skutečností souvisejících s totalitním režimem, kdy na osoby, které mají politickou i odbornou rozhodovací pravomoc, se lustrační zákon nevztahuje, na jejich podřízené, jejichž pravomoc rozhodovat je omezenější, však ano,“ uvedlo vnitro v předkládací zprávě. Cílem je podle ministerstva posílení právní jistoty demokratického státu a znovunaplnění původního záměru zákona.“

 

Aby bylo jasno, že jde o zákon, který má ukázat dobrou vůli vlády ve skutečnou spravedlnost, řekl k tomu pan ministr vnitra toto:

 

Ministři nemají být ti, kdo někdy před listopadem (1989) udávali svoje kamarády, příbuzné, sousedy, ti, kdo spolupracovali velmi aktivně s totalitním režimem.“

 

Naštěstí si každý dotčený bude moci žádat o osvědčení rovněž elektronicky a poplatek zaplatit bezhotovostně. Všichni dotčení, kteří neudávali své kamarády, z toho budou mít jistě radost. Bohužel u těch, kteří své kamarády udávali, se umělá inteligence nezeptá na pohnutky, které je k tomu vedli a jakým způsobem spolupracovali. Opět to bude hon na oběti, nikoliv na přímé strůjce pronásledování. Podobně jako když funkce Petra Pavla v armádě, která zaštiťovala systém, byla při volbách bagatelizována na rozdíl od Andreje Babiše, který pomáhal hlavně sám sobě v kariéře.

 

Nemusíte být zrovna mentální gigant, abyste neodhadl, že celé zpřísnění zákona je především namířeno proti Andreji Babišovi. Vládní koalice se prostě bojí, aby je hnutí ANO nepřipravilo o moc, zvláště pak, aby je nepřipravilo o penězovody, které mizí bůh ví kam. Leč to je pouze moje domněnka, kterou současnému zcela provládním establishmentu, žádný orgán státní moci nebude mít vůli prokázat. Budu-li ve svých domněnkách pokračovat dál, myslím, že Andrej Babiš, neboť je každým coulem oportunista a má máslo na hlavě, po jejich čachrech nepůjde, ale mohu se mýlit, zvlášť jestli zmíněný zákon projde. Vot: tak i tak, jak praví ruské byliny.

 

Nakonec se naskýtá otázka koho vlastně volit? Andrej Babiš je miliardář, pětikolku financemi podporoval svými milióny miliardář Jan Barta, stejně tak by chtěl svými penězi oživit i skomírající ČSSD a samozřejmě svými penězi pomáhal i Petru Pavlovi. Jsme opět zpět, kdyby se neudržela pětikoalice v boji o moc proti hnutí ANO, bude proti němu díky vloženým penězům ještě ČSSD, která bude naoko levicová, ale skutečné zájmy lidí zastupovat nebude.

Současná česká reprezentace je nevolitelná absolutně, důvody jsou nasnadě. Stávající vláda národní pohromy zastupuje zájmy jí spřízněných bohatých elit plus zájmy „spřátelených mocností“. Z celé české politiky zůstal hon na Babiše, asociální opatření směřující k další nespokojenosti obyvatelstva a potlačování názorové opozice.

 

Skutečná politická opozice, která by naslouchala lidem a nemusela se ohlížet na zájmy lobbistů a donátorů, se díky neschopnosti vlády naslouchat, pomalu a jistě rodí. 

https://www.denik.cz/z_domova/cesko-vlada-lustracni-osvedceni-20221027.html

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Miliardar-by-nalil-miliony-do-CSSD-A-rypl-do-Paroubka-Uz-dostal-odpoved-731206

Autor: Jan Lněnička | úterý 11.4.2023 19:11 | karma článku: 31,14 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 17,67 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 403x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 793x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Vysíláme Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 390
  • Celková karma 28,44
  • Průměrná čtenost 1008x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik