Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo tu straní Putinovi?

Zvláštní myšlenkové pochody se rodí v hlavách podporovatelů války na Ukrajině. Aniž napíšete, že podporujete ruskou agresi na Ukrajině, jen si pouze přejete její ukončení jednáním, stává se z vás kolaborant.  

„Statečný muž vyvede ženu ze spárů medvěda, moudrý ji tam ani nepřivede.“ Toto přísloví jsem kdysi kdesi slyšel. Jsou tedy prezident Zelenskyj a chciválkové podle tohoto přísloví moudří?

Osobně sice mohu pohnutky chciválků pochopit, ale je něco jiného militantně kázat od stolu o porážce Ruska a něco jiného je porazit. Realita války je krutá. Souhlasím, že by bylo morálně správné Rusko přemoci, zdá se však, že ohlašovaná ofenzíva Ukrajiny nepostupuje podle plánu. Západ a USA jednají opatrně i v otázce přijetí Ukrajiny do NATO. I oni by tak mohli býti označeni jako chcimíři, dezoláti, či jinými podobnými přízvisky, jichž se dostává těm, kdo dávají přednost dohodě před válkou.

V článku Teodora Marjanoviče „NATO nechalo Ukrajince v čekárně. Ani Pavel se nevyznamenal“, tento novinář kritizuje, jak z názvu článku vyplývá, tuto opatrnickou politiku. Pro něj je svět jednoduchý: „Rusko musíme porazit, i kdyby měl konflikt eskalovat ve třetí světovou válku."

Ani náš prezident Petr Pavel, který rozhodně není z rodu nás chcimírů, přesto pana Marjanoviče nepotěšil, jeho „tupé“ prohlášení shrnul takto:

Kyjev má podle Pavla reálně čas jen do konce roku, aby urval, co se dá. Co si tedy prezident představuje pod oním vyjednáváním, které bude muset následovat? Těžko vědět, neřekl to, ale co jiného by asi mohl myslet než nutnost přistoupit na územní kompromisy? To snad chce, aby se stalo? Je smutné, že právě český prezident – samozřejmě když pomineme Viktora Orbána – takhle třímá prapor defétismu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-komentar-nato-nechalo-ukrajince-v-cekarne-ani-pavel-se-nevyznamenal-233976

Dezolátský nápis v metru.

Jak vše dopadne, uvidíme. Straní snad prezident Petr Pavel Putinovi? Straní mu západní lídři nebo prezident Biden? Asi sotva. Mají někteří politici Ukrajiny a Zelenského, jak vyplývá z reakcí některých politiků (britský ministr obrany Ben Wallace bulharský prezident Rudev, reakce americké administrativy na Zelenského tweet) nebo českých občanů (viz. obrázek z metra), plné zuby? Občas to tak je.

https://echo24.cz/a/HMwgR/zpravy-svet-ukrajina-valka-vstup-nato-zelenskyj-rozhorcit-usa

Media se chlubí tím, že zpravodajství z války nám přináší v přímém přenosu, vidíme zpravodajské šoty zničených budov, vojáky s bojovou technikou, příběhy lidí, kterým válka zabila příbuzné, zničila obydlí, jenže o situaci na bojišti nevíme nic. Ve zpravodajských relacích slyšíme pouze převzaté neověřené zprávy například z BBC.

Pro obyčejného smrtelníka v Evropě, zvyklého žít v míru, je válka nepředstavitelná. Již od dob Petra Chelčického se musíme ptát: „Proč by obyčejný člověk měl bojovat za zájmy mocných?“ Petr Chelčický říkal: „Neodporovat zlu zlem.“ Bojovat za svobodu? Neznámým vojínům je svoboda k ničemu.

Stačilo by si říci: „Proč vraždit lidi, kteří mi nějak neublížili?“ Odmítnou poslušnost státnímu zřízení, vyžaduje více odvahy, než být jeho poslušným nástrojem, nicméně i na ruské straně k takovým případům dochází, svědčí o tom případ poručíka Dmitrije Mišova, který prchnul i s vrtulníkem Mi26 do Litvy.

Kdyby mě donutili bojovat a posadili do bitevního vrtulníku, musel bych zabíjet a nejspíše bych usmrtil desítky lidí a to bych nechtěl, protože Ukrajinci nejsou moji nepřátelé,“ řekl na konci května zpravodaji BBC ve Vilniusu, než se přihlásil litevským úřadům.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusky-pilot-dmitrij-misov-dezerce_2306091329_cen

Ukrajinci to mají složitější, nenávist k Rusům je jim dennodenně vstřikována Zelenského propagační mašinérií do žil. I tak se dozvídáme, že už mnozí mají války dost, o čemž svědčí článek Adama Hájka na iDNES:

Zatímco statisíce ukrajinských obránců statečně vzdorují Rusům na frontě, některým bojeschopným mužům se do zákopů nechce. Vynakládají nesmírné úsilí a finanční prostředky, aby se službě v armádě vyhnuli nebo zmizeli za hranice.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-odpiraci-valka-odvody.A230712_125646_zahranicni_aha

Tito málo stateční „dezentýři“ si dle mého uvědomují, že bojovat za vlast jim nic dobrého nepřinese, leda traumata nebo smrt, taktéž i z vítězství Ukrajiny budou mít akorát suché z nosu. Opět vyhrají ti „nahoře“. Proč tedy bojovat?

Z období VŘSR uvádím pasáž z knihy Červengur, jak svůj existenciální zmatek odůvodnil námořník Koncov při jízdě vlakem v boj za svobodu proletariátu:

V noci pak námořník Koncov, který nemohl pro samé přemýšlení spát, prostrčil hlaveň pušky štěrbinou ve dveřích a začal střílet na světla železničářských obydlí a na návěstí kolem trati, neboť se bál, že při obraně lidí umře pronic zanic, proto chtěl získat pocit povinnosti, že musí bojovat za lidi, kterým ublížil on sám.

Širá ruská duše si dovede poradit v každé situaci.

Rozumím stratégům, kteří chápou tento konflikt jako součást vyšší světové politiky, do které nemá plebs co kecat. Oni přeci vědí! Idea, neodporovat zlu zlem, se Jim jeví jako utopie. Ještě mnoho vody v Dněpru proteče, než se z vražedných bezskrupulózních chamtivých myšlenkových pochodů a činů bohatých, mocných a vlivných a jejich zaslepených přitakávačů a podněcovatelů a vykonavatelů nenávisti k neznámému jinému stane stará nepotřebná veteš hodna hnusu.

Jsou tedy z uvedeného Zelenskyj a chciválkové stateční i moudří?

Zelenskyj je statečný, chciválkové nejsou ani to. Ti jsou se vším hned rychle hotoví.

Pro ně straníme Putinovi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 16.7.2023 16:05 | karma článku: 35,79 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 792x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 949x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

  • Počet článků 389
  • Celková karma 29,29
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik