Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovo roku – Signál!

Nevím, jaké bude to oficiální slovo roku, ale pro mě je jím „signál“. Dříve bych si jej ani nevšiml, nyní, kdykoliv jej slyším, stěny zvukovodu se rozechvějí, kladívko narazí na kovadlinku a třmínek, znervózním.  

Co zas bude? Jakou hrůzu, jakou jobovku, máme očekávat? Znárodnění domovníků, jak píše v jedné povídce Jaroslav Hašek? Ne, žádné znárodnění, na něco podobného by si tato vláda netroufla, vždyť by přišla o svou ideologickou image, to spíš další rozprodávání zbývajícího státního majetku za hubičku, případně dalšího „odnárodňování“ tedy privatizace výsostně státních institucí.

 

O popularizaci slova se jak známo zasloužil pan premiér Petr Fiala. Hlavním jeho signálem bylo, že vláda nenechá nikoho padnout, načež vyslal 58 signálů/balíčků, ve kterém signalizuje, že v nich jde o ozdravení státních financí a to tím způsobem, že se to dotkne téměř všech, pak se odjel nacpat nácka k Jurečkovo bráchovi na statek, aby mu při dlouhém letu vládním speciálem na klimatickou konferenci do Dubaje nevyhládlo.

 

V Dubaji na setkání ropných šejků signalizoval, že jsme pro jádro. Ropní šejkové signalizovali, že jsou proti fosilním palivům a uzavřeli kšefty na dodávky ropy, a to kvůli tomu, aby co nejdřív ropa došla a oni se, stejně jako budoucí čeští důchodci, zajistili na důchod. Až všichni všechno podepíší ( konference se koná do 12. prosince) poplácají se po ramenou a pochválí, jak pomáhají při záchraně planety, načež odletí svými soukromými nebo vládními tryskáči zpět do svých domovů na své jachty a luxusní rezidence, jenom chudák Petr Fiala bude muset před svým poblbaným nevděčným národem vydávat další signály.

 

Ještě štěstí, že má svého Rakušana, který má ve své gesci korigovat nekorigované signály, proto může pan Fiala na adresu takových zavádějících signálů, vydat jasný signál:

 

„…v ČR není žádná cenzura a nikdo ji nechystá. Každý tady může šířit a přijímat názory, jaké chce. Je to tak dobře. Na druhou stranu každý z nás má právo bojovat proti názorům, které jsou nesprávné či lživé, a v tomto smyslu korigovat veřejnou debatu“.

 

K takovému vyjádření by se měl například k Zákonu o státní sociální podpoře přidat „přílepek“ ve znění: „Republiku si rozvracet nedáme!“ ať mají příjemci a šiřitelé dezinformací, jež jsou zejména také největšími příjemci sociálních dávek, jasno, co si mohou dovolit a jaké signály mají vnímat, lapidárně řečeno: pouze signály vydávané vládou jsou správné.

 

Ještě nedávno slovo „signál“ nemělo žádné negativní konotace. V historii byli prvními šiřiteli signálů indiáni, ti vydávali ty kouřové. Pamatuji si, že za normalizace vycházel policejní časopis „Signál“, kupodivu byl distribuován až do roku 1994. S příchodem mobilů se toto slovo vrátilo ke svému historickému kontextu ve smyslu spojení. V té souvislosti byl natočen i film „Signál“, jinak byl tento výraz neutrální.

 

S nástupem této vlády a s ní spojenou „neonormalizací“ se s ním roztrhl pytel, a nemusí jej používat ani náš profesor politologie, jak jsem uvedl, slyším jej všude. Zdá se mi, jakoby každý trousil signály! Může to být však jen moje chyba, může to být psychologický efekt, jako když se někomu narodí dítě, všude vidí mimina, nebo když vám umře bližní, náhle všude vidíte pohřby, takto já slyším všude signály.

 

Chtělo by se mi říct ono mečiarovské: „Dost bylo signálů!“ bohužel, jak se zdá, budeme to s nimi muset ještě dva roky nějak vydržet.

https://cnn.iprima.cz/nikdo-zadnou-cenzuru-v-cr-nechysta-mame-ale-pravo-bojovat-

s-nespravnymi-nazory-mini-fiala-209262

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konference_OSN_o_zm%C4%9Bn%C4%9B_klimatu_2023_v_Dubaji

 

Autor: Jan Lněnička | pátek 8.12.2023 18:06 | karma článku: 28,94 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 25,29 | Přečteno: 456x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,08 | Přečteno: 936x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,88 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,36 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 29,45
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik