Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bloky blogům?

Blogy na Aktuálněcz po 17. letech končí. Jak by řekl pan Klaus: „Soudruzi v EU se nás rozhodli chránit před jejich někdy škodlivým obsahem, jeho sledování však přináší zvýšené náklady na jejich provoz.  

Zpráva o ukončení blogů na Aktuálně.cz by neměla být brána jako poplašná. V blogu jsem vybral některá opatření DSA, které se blogování zřejmě týkají. Jak opatření zasáhne blog i Dnes, to nevím. Doporučuji se řídit heslem: „Nač svlékat kalhoty, když brod je ještě daleko.“

 

Podle šéfredaktora serveru Pavla Švece stojí za koncem blogů několik důvodů: „Hlavním důvodem je směrnice DSA, která vejde v platnost v únoru 2024, a s tím spojená potřeba mít kapacity na případnou moderaci neredakčního obsahu, kterou DSA nastavuje. To samozřejmě vyžaduje posílit editorské pozice a přináší vyšší náklady s tím spojené. Vedle toho je důležitým důvodem i zastaralý systém, na němž nyní blogy běží, a který může být bezpečnostní hrozbou,“ vysvětlil na dotaz Lupy.

Co znamená DSA?

Akt o digitálních službách (Digital Services Act, „DSA“) je návrh nařízení, jehož podoba byla v nedávné době schválena na politické úrovni mezi zástupci členských států, Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Cílem tohoto nařízení je sjednotit unijní pravidla pro digitální služby, udržovat bezpečné online prostředí a chránit základní práva uživatelů. Nová pravidla, která DSA zavádí, budou mít zásadní vliv na to, jak bude v dalších letech vypadat online prostředí.

Může někdo nahlásit můj příspěvek na sociální síti jen proto, že nemá stejný názor jako já? Nepovede DSA k cenzuře?

Výše popsaný mechanismus (nahlášení obsahu a případné smazání) platí pouze pro nezákonný obsah. Pokud uživatel nahlásí jiný než nelegální obsah, platforma nemá podle DSA povinnost ho smazat. Oznámení uživatele o nezákonném obsahu musí být řádně odůvodněné – uživatel musí vysvětlit, proč se domnívá, že je daný obsah nezákonný (např. jedná se o padělané zboží, obsah zobrazuje násilí apod.). Platforma následně obsah smaže, pouze pokud je na základě tohoto upozornění a bez další právní analýzy zřejmé, že je obsah opravdu nezákonný. Pokud i přesto udělá platforma chybu, lze se proti smazání příspěvku odvolat, využít mimosoudního řešení sporů či soudu (více výše).

Na nahlašování obsahu mají mít velký vliv tzv. důvěryhodní oznamovatelé. Kdo se jimi může stát? Nehrozí, že budou mazat obsah, který neodpovídá jejich názorům?

Status důvěryhodného oznamovatele může být udělen subjektům (nikoli fyzickým osobám), které splňují stanovené podmínky. Musí mimo jiné prokázat, že mají zvláštní odborné znalosti a způsobilost v oblasti boje proti nezákonnému obsahu, nejsou závislé na žádné online platformě, vykonávají činnost s náležitou péči a objektivně. Tyto subjekty mohou mít veřejnoprávní povahu (v případě teroristického obsahu to může být například policie nebo Europol), nebo může jít o nevládní organizace a poloveřejné subjekty, například organizace, které jsou součástí sítě internetových horkých linek INHOPE pro oznamování dětské pornografie, a organizace angažující se v oznamování nezákonných rasistických a xenofobních projevů na internetu. Status důvěryhodného oznamovatele uděluje koordinátor digitálních služeb, a to na žádost subjektu a poté, co posoudí, zda subjekt splňuje všechny dané podmínky.

Co říkají „ochranářským“ opatření pokrokoví Piráti? Podle nich je DSA namířena proti velkým platformám jako Google, Facebook, You Tube:

Firmy jako Facebook či Google mají obrovský vliv na společnost a dokáží ovlivňovat veřejné mínění. A to za zavřenými dveřmi a v de facto oligopolním prostředí, který uživatele přirozeně nutí využívat jejich služby, i když s podmínkami firmy nesouhlasí. Akt o digitálních službách není dokonalý. Společně s Aktem o digitálních trzích ale alespoň částečně vrací práva do rukou uživatelů. Lidé se například dozví, proč je jim doporučovaný určitý obsah za pomoci algoritmů. A když budou chtít, mohou si automatické doporučování zcela vypnout,” říká Kolaja.

Piráti tedy ač s výhradami souhlasí.

Šéfredaktor se podmínek DSA evidentně zalekl, proto zvolil nejjednodušší možnost – blogování zastavit, naproti tomu Seznam Médium plánuje, že by by v roce 2024 umožnila na své blogovací platformě Seznam Medium autorům zpoplatnit obsah. Samozřejmě mne napadá pořekadlo: koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Nabízí se otázky, je možné, že na čistotu blogů bude dohlížet například umělá intelegence? Jaké bude mít jistě dobře míněné opatření DSA proti digitálním kolosům další vedlejší účinky s nimiž soudruzi v EU nepočítali?

https://www.lupa.cz/aktuality/blogy-externich-autoru-na-aktualne-cz-po-17-letech-konci/

http://moderovani-obsahu-na-internetu----2https://www.mpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/jak-resi-akt-o-digitalnich-sluzbach-68571/

https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/zacinaji-platit-revolucni-pravidla-pro-platformy-on-line/

https://www.e15.cz/byznys/vyrazna-zmena-pro-tvurce-seznam-cz-prolomi-tabu-a-umozni-autorum-zpoplatnit-obsah-1411651

Autor: Jan Lněnička | neděle 7.1.2024 15:52 | karma článku: 26,40 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 30,04 | Přečteno: 784x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,08 | Přečteno: 939x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 32,88 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,39 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Putin složil zbraně – morální převaha českých chciválků potvrzena!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat.

1.4.2024 v 14:53 | Karma: 31,52 | Přečteno: 806x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 29,81
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik