Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bloky blogům?

Blogy na Aktuálněcz po 17. letech končí. Jak by řekl pan Klaus: „Soudruzi v EU se nás rozhodli chránit před jejich někdy škodlivým obsahem, jeho sledování však přináší zvýšené náklady na jejich provoz.  

Zpráva o ukončení blogů na Aktuálně.cz by neměla být brána jako poplašná. V blogu jsem vybral některá opatření DSA, které se blogování zřejmě týkají. Jak opatření zasáhne blog i Dnes, to nevím. Doporučuji se řídit heslem: „Nač svlékat kalhoty, když brod je ještě daleko.“

 

Podle šéfredaktora serveru Pavla Švece stojí za koncem blogů několik důvodů: „Hlavním důvodem je směrnice DSA, která vejde v platnost v únoru 2024, a s tím spojená potřeba mít kapacity na případnou moderaci neredakčního obsahu, kterou DSA nastavuje. To samozřejmě vyžaduje posílit editorské pozice a přináší vyšší náklady s tím spojené. Vedle toho je důležitým důvodem i zastaralý systém, na němž nyní blogy běží, a který může být bezpečnostní hrozbou,“ vysvětlil na dotaz Lupy.

Co znamená DSA?

Akt o digitálních službách (Digital Services Act, „DSA“) je návrh nařízení, jehož podoba byla v nedávné době schválena na politické úrovni mezi zástupci členských států, Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Cílem tohoto nařízení je sjednotit unijní pravidla pro digitální služby, udržovat bezpečné online prostředí a chránit základní práva uživatelů. Nová pravidla, která DSA zavádí, budou mít zásadní vliv na to, jak bude v dalších letech vypadat online prostředí.

Může někdo nahlásit můj příspěvek na sociální síti jen proto, že nemá stejný názor jako já? Nepovede DSA k cenzuře?

Výše popsaný mechanismus (nahlášení obsahu a případné smazání) platí pouze pro nezákonný obsah. Pokud uživatel nahlásí jiný než nelegální obsah, platforma nemá podle DSA povinnost ho smazat. Oznámení uživatele o nezákonném obsahu musí být řádně odůvodněné – uživatel musí vysvětlit, proč se domnívá, že je daný obsah nezákonný (např. jedná se o padělané zboží, obsah zobrazuje násilí apod.). Platforma následně obsah smaže, pouze pokud je na základě tohoto upozornění a bez další právní analýzy zřejmé, že je obsah opravdu nezákonný. Pokud i přesto udělá platforma chybu, lze se proti smazání příspěvku odvolat, využít mimosoudního řešení sporů či soudu (více výše).

Na nahlašování obsahu mají mít velký vliv tzv. důvěryhodní oznamovatelé. Kdo se jimi může stát? Nehrozí, že budou mazat obsah, který neodpovídá jejich názorům?

Status důvěryhodného oznamovatele může být udělen subjektům (nikoli fyzickým osobám), které splňují stanovené podmínky. Musí mimo jiné prokázat, že mají zvláštní odborné znalosti a způsobilost v oblasti boje proti nezákonnému obsahu, nejsou závislé na žádné online platformě, vykonávají činnost s náležitou péči a objektivně. Tyto subjekty mohou mít veřejnoprávní povahu (v případě teroristického obsahu to může být například policie nebo Europol), nebo může jít o nevládní organizace a poloveřejné subjekty, například organizace, které jsou součástí sítě internetových horkých linek INHOPE pro oznamování dětské pornografie, a organizace angažující se v oznamování nezákonných rasistických a xenofobních projevů na internetu. Status důvěryhodného oznamovatele uděluje koordinátor digitálních služeb, a to na žádost subjektu a poté, co posoudí, zda subjekt splňuje všechny dané podmínky.

Co říkají „ochranářským“ opatření pokrokoví Piráti? Podle nich je DSA namířena proti velkým platformám jako Google, Facebook, You Tube:

Firmy jako Facebook či Google mají obrovský vliv na společnost a dokáží ovlivňovat veřejné mínění. A to za zavřenými dveřmi a v de facto oligopolním prostředí, který uživatele přirozeně nutí využívat jejich služby, i když s podmínkami firmy nesouhlasí. Akt o digitálních službách není dokonalý. Společně s Aktem o digitálních trzích ale alespoň částečně vrací práva do rukou uživatelů. Lidé se například dozví, proč je jim doporučovaný určitý obsah za pomoci algoritmů. A když budou chtít, mohou si automatické doporučování zcela vypnout,” říká Kolaja.

Piráti tedy ač s výhradami souhlasí.

Šéfredaktor se podmínek DSA evidentně zalekl, proto zvolil nejjednodušší možnost – blogování zastavit, naproti tomu Seznam Médium plánuje, že by by v roce 2024 umožnila na své blogovací platformě Seznam Medium autorům zpoplatnit obsah. Samozřejmě mne napadá pořekadlo: koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Nabízí se otázky, je možné, že na čistotu blogů bude dohlížet například umělá intelegence? Jaké bude mít jistě dobře míněné opatření DSA proti digitálním kolosům další vedlejší účinky s nimiž soudruzi v EU nepočítali?

https://www.lupa.cz/aktuality/blogy-externich-autoru-na-aktualne-cz-po-17-letech-konci/

http://moderovani-obsahu-na-internetu----2https://www.mpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/jak-resi-akt-o-digitalnich-sluzbach-68571/

https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/zacinaji-platit-revolucni-pravidla-pro-platformy-on-line/

https://www.e15.cz/byznys/vyrazna-zmena-pro-tvurce-seznam-cz-prolomi-tabu-a-umozni-autorum-zpoplatnit-obsah-1411651

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 7.1.2024 15:52 | karma článku: 26,40 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39 | Přečteno: 398x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 791x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 949x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 389
  • Celková karma 29,28
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik