Fialova naděje

Když nás začátkem roku pan premiér počastoval nadějí, bylo to divné. Jak může někdo bianco kalkulovat s nadějí, když jeho nekompetentní kabinet není neschopný tuto naději naplnit?

Současná ODS zastupuje zájmy byznysu a jí spřátelených oligarchů. Její jalovost například ukazuje výběr windfall tax od bank. Ministerstvo financi počítalo s 33 miliardami korun. Nakonec z toho byla pouhá 2,2 procenta čili 730 milionů, zatímco od loňského ledna do konce srpna poslaly svým zahraničním matkám skoro 76 miliard. Peníze z Česka odtékají jak z potápějící bárky na širém moři:

 

Daňoví experti upozorňují, že miliardy ročně odsávají nadnárodní korporace napříč odvětvími z Česka do ciziny třeba i skrze převodní ceny, kdy svým českým firmám prodávají zboží nebo poskytují poradenství a licence třeba v oblasti informačních technologií za účelově přemrštěné ceny.

 

Kde vzít peníze, které by naplnily státní kasu? Zdroje jsou, avšak na nejbohatší nejsou páky, nadnárodní korporace potřebujeme, těm musíme udělat pobídky, aby u nás investovaly a zajistily občanům mizerně placenou práci v montovnách, banky své prachy ukryjí, co uděláme? Obereme důchodce, živnostníky, podnikatelům, kteří mají vysoké náklady na energie, nepomůžeme. Všechno zabalíme do úhledného balíčku. Sláva, slibovaný schodek rozpočtu se za cenu snižování životní úrovně obyvatel podařilo vládě snížit a „překročit“:

 

Státní rozpočet České republiky hospodařil v roce 2023 se schodkem 288,5 mld. Kč. Deficit hospodaření meziročně klesl o 71,9 mld. Kč a příznivější byl také proti schválenému plánu 295,0 mld. Kč.

 

Otázka je, kdy stát začne vybírat peníze od těch, kteří peníze mají a ne od těch, kteří jsou s penězi na štíru? Zatím systém opakuje stále stejnou chybu, kterou pregnantně vyjádřil Ludvík Vaculík:

 

Komunismus padl a místo něj máme příčiny z něhož vznikl.

 

Nikdo z vlády si tuto drobnou okolnost zřejmě neuvědomuje, modré z nebe slibují pouze o volbách, udržení sociálního smíru - nikoho nenecháme padnout -  je pro ně jen prázdnou frází, jinak jsou obětmi lobbistických zájmů, doporučení EU a noteček, které jim diktují jejich zahraničními „spojenci“. Koncepce zahraniční politiky neexistuje. Kde vzít v tomto shora jmenovaném nepříliš optimistickém pel melu naději do budoucna? Vzhledem k tomu, že vláda nemá žádné sociální cítění, viz. případ ministra práce a sociálních věcí Jurečky, v žádnou naději doufat nemůžeme.

 

Ledaže by ona naděje, o níž mluvil Petr Fiala, byla inspirována pokusem Dr. Curta Richtera z 50. let 20. století, který uskutečnil na krysách:

 

Během studie na Harvardu v 50. letech 20. století Dr. Curt Richter umístil krysy do bazénu s vodou, aby vyzkoušel, jak dlouho vydrží šlapat vodu.

V průměru se vzdali a potopili po 15 minutách.

Těsně předtím, než se vyčerpáním vzdaly, je výzkumníci vytáhli, osušili, nechali několik minut odpočívat a vrátili je zpět do druhého kola.

Při druhém pokusu - jak dlouho myslíte, že vydržely?

Přemýšlejte o tom - před pár minutami doplavaly k neúspěchu .....

Jak dlouho myslíte?

Dalších 15 minut?

10 minut?

5 minut?

Ne!

60 hodin!

To není chyba.

Přesně tak!

60 hodin plavání.

Závěr byl takový, že protože krysy VĚŘILY, že budou nakonec zachráněny, dokázaly posunout své tělesné limity daleko za hranice toho, co dříve považovaly za nemožné.

Protože krysy VĚŘILY, že budou nakonec zachráněny, a tak se ze všech sil snažily zahnat smrt.

Pokud naděje dokáže přimět frustrované krysy plavat 60 hodin, co by pro vás mohla udělat víra ve vaše schopnosti a v sebe sama? Dokážete cokoliv!

 

Abychom nenasazovali psí hlavu pouze na vládu Petra Fialy, aniž by pokus znaly, se schopností obyčejných lidí přizpůsobit se jakékoliv situaci, počítají bohatí a mocní na celém světě. Vzhledem ke všem prostředkům, které na to mají, není divu, že jejich neopodstatněným "nadějím" stále ještě mnoho lidí věří.

Šlapte dál...

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-banky-vyplacely-lidem-vyssi-uroky-haji-vlada-debakl-s-windfall-tax-nevyplacely-40456531

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2024/pokladni-plneni-sr-54299

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/sokujici-pokusy-na-krysach-prinaseji-klicova-zivotni-ponauceni/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 14.1.2024 15:23 | karma článku: 31,22 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87