Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K80a23r66e52l 30C30a98c59h

6. 12. 2021 22:13

Vojna je vděčný námět starých chlapů v hospodě po pěti pivech. Ať se to zdá někomu špatné, je to zkušenost, kterou by měl každý chlap projít. Armáda je nedemokratická instituce a to je pro mnohé něco, co těžko překonávají. Však také není primárně určena k demokratickým řešením problémů světa, ale k zásahům tam, kde demokracie absolutně selhala. Přijímač má ten smysl, aby brance zbavil škodlivých demokratických návyků. Armáda, ve které by tyto návyky měly vliv, by byla nebojeschopná a tedy vlastně zbytečná. Odjakživa se to v přijímači všech armád světa řeší absolutním ponižováním brance různými druhy drilu kombinovaným se šikanou, dokud není branec připraven splnit jakýkoli příkaz okamžitě a bez diskusí, včetně potlačení pudu sebezáchovy, o lidské důstojnosti ani nemluvě. Měl-li by se tento požadavek splnit osvětou, nestačilo by na to nejen oněch vyhrazených 6 neděl, které přijímač trval, ale ani celé ty dva roky tehdejší socialistické vojny. Absolvoval jsem to za Lomského v r. 1966 a vojnu končil v září 1968. Nelíbilo se mi to, ale jsem za tu zkušenost rád. Mělo by se to obnovit. Blíží se doba, kdy bude potřeba připravenost.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jak za Vás, ale já byl v roce 1987 na PŠ ne tři měsíce, ale měsíců 6 - od začátku května po přísaze, až do října. Pak teprve jsme tam končili a byli převelení k domovským útvarům. A ještě jeden časový termín mi vrtá hlavou - normálně se chodilo na vojnu na dva roky, čili na 730 dní. Jak tedy mohl ten Váš spolu-voják po pár dnech v přijímači volat, že to má za 362? Na rok chodili za nás jen špagáti - vysokoškoláci, co měli za sebou už rok, nebo kolik, vojenské katedry na své fakultě...

3 0
možnosti
Foto

Jo a co se přijímače týká, tak tam jsem trhnul svůj osobní rekord v době, po jakou jsem nebyl na "velké". Tehdy jsem se tam dostal s toaleťákm do kontaktu až přesně po sedmi dnech od narukování. Tehdy jsem tušil, jaké to asi je rodit... ;-)

0 0
možnosti
LN

Jo , z toho přijímače si vybavuju zážitek jak mi jakýsi skoro dvoumetrový pořez s brunátným obličejem a červeným nosem vyházel skříňku a řval cosi jakýmsi ukrajinsko-slovenským nářečím. Řval asi minutu , ale já mu rozuměl akorát "..do pi..." a " komínky" . To druhé slovo bylo nicméně asi stěžejním obsahem jeho sdělení.... Jinak , na ty lidi z okolí Plzně byl tehdy asi zrovna v kasárnách v Prostějově úrodný rok , protože pár vydařených jedinců odtamtud jsem měl tu čest později poznat na "Topce" , coby mé mazáky. Postupem času jsme se ale stejně nakonec nějak srovnali...Po jejich odchodu do civilu jsem pak už nikoho z nich v životě neviděl.

Souhlasím s autorem , že rozcvičky byly drsné, zvlášť pro netrénovaného člověka. Mnohem později jsme dělali všechno možné abychom se z rozcviček někam zašili (často úspěšně).

Ovšem největší záhul byly prověrky , bylo to myslím nějak v srpnu 82 když jsme museli běžet nevím kolik kilometrů s plnou polní. Bylo snad 30 stupňů , kanady na nohou , v běhu překážel bimbající se samopal , a z asfaltky vedoucí z kasáren na letiště na nás pořvával lampasák jedoucí na kole ať přidáme. My jsme běželi po polích v okolí letiště. Sem a tam . Museli jsme to uběhnout za půl hodiny.Všichni. Jinak byly všem zaraženy vycházky. Ti s lepší fyzičkou postupně vlekli ty co už nemohli, jen abychom to doběhli v celku. Když jsme to nakonec doběhli , mnohým z nás mírně řečeno opravdu nebylo dobře....Když se to mělo o rok později zase opakovat , mnozí z nás se všemi možnými způsoby snažili něco nasimulovat a dostat se raději na ošetřovnu, která byla nakonec vojáky druhého ročníku narvaná k praskunutí...

0 0
možnosti
Foto

Cintorín byl vyhlášený ranní okruh. já tam moc češtiny nezažil.;-D

1 0
možnosti
Foto

Autore nevím kdy jste byl v Prostějově vy, já 1981. Sice jsem absolvoval PŠ, ale nějak mě zapomněli povýšit, takže jsem skončil jako bídný vojín asi proto, že jsem nenabyl toho správného názoru co nám cpali do hlavy. Jinak tedy většinu PŠ jsem strávil v kotelně a kuchyni ač jsem studoval na operátora nějaké radiostanice a v půlce PŠ mě přeřadili na operátora radiolokátoru a to jsem s úspěchem zakončil jako specialista 3 třídy. Když jsem se po PŠ vrátil zpátky do Košic, tak jsem stejně vyfasoval tu radiostanici, protože na útvaru, žádný radiolokátor nebyl.

No nedokážu si po svých zkoušenostech představit, že by naše armáda měla tehdy s někým bojovat, to tak maximálně sama se sebou.

3 0
možnosti
DH

D27a71v12i49d 16H22o78r90á19k

5. 12. 2021 19:29

Ten co jej zmiňujete v závěru, nebyl snad později tím vizionářem, který měl ty krásné projevy o tom, že naše země nevzkvétá, a které tak překrásně doplňoval poznámkami o panelových "khhrrrálíkháhhrrrnách", o kterých si dnešní mladá generace vzhledem k jejich cenám může nechat tak akorát zdát?

0 4
možnosti
PL

P72e57t80r 14L40o16r79e65n83c

5. 12. 2021 19:54

Teda nic ve zlým...

Nemáte ji jak z praku?

7 0
možnosti
PL

P47e19t79r 44L67o97r96e98n83c

5. 12. 2021 19:25

"Co je mokrý, to je čistý!"

Těch kýblů vody s mazlákem, co se každý večer s rozmachem vylilo na podlahy ať už zděných historických staveb nebo papundeklových "teskobaráků"...

Dneska používáme sofistikované i různě šarlatánské metody na snižování vlhkosti ve stavbách a tehdy se v ráci ČSLA v každým baráku dennodenně cákalo jak při požáru Národního divadla...Dodneška je mi jako stavařovi té urychlené destrukce všech těch staveb nesmírně líto...

"Robot” - jste použil ve Vašem blogu. Ano. Nejlepší obrana bylo stát se zeleným robotem a neměl jste žádná psychická dilemata. Běda, když jste dostal opušťák! Ty návraty (duševní boj, že "musím" se tam vrátit, a to dobrovolně) a pak ta několikadenní "aklimatizace" na zelené poměry zpět... Později jsem si i kladl otázku, jestli o ten opušťák má cenu usilovat, při vědomí těchto "vedlejších účinků". ;-)

2 0
možnosti
Foto

Co je černý, to bude bílý, co je bílý, to nebude vidět!;-D

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS