Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J31i66r88i 15C20i62z

20. 1. 2024 14:15

K dobe a cele politicke situaci v r.68 by se meli vyjadrovat predevsim soucasnici, coz je i muj pripad. Autorovi blogu bylo 7let, byl jsem starsi a predevsim nebydlel v Praze, ale zil s rodici ve stredne velkem meste. Doba vedouci ulohy NF a KSC byla v CSR zavedena v r.45 za velkeho nadseni vetsiny ceskych obyvatel, ostatni etnika vc. Slovaku to moc nebralo. Nadseni ze SSSR, Stalina a bolsevismu postupne dobrovolne prerostlo v cele spolecnosti v zakladni princip videni sveta. V r.68 se komuniste vedeni Dubcekem, Cernikem a Smrkovskym rozhodli trochu uvolnit srouby socialismu a zavadeli vetsi volnost v nekterych oblastech jako film, hudba, nejake diskuse v TV ap. Ovsem nikdo nikdy v te dobe nezpochybnoval ved. ulohu KSC v NF nebo planovite hospodarstvi. Cely system mel trvale zustat socialisticky v ramci RVHP. Klika Bilaka, Indry a dalsich se v boji o moc v UV KSC rozhodla tvrde postavit proti temto kosmetickym upravam socialismu a pozvala si na pomoc armady socialistickych statu se SSSR v cele. Ze v te dobe zdaleka nemela klika Dubceka podporu v cele CSR bylo zrejme, protoze mnoho pracujicich predevsim v delnickych profesich bylo proti zmenam. Student Palach a par dalsich bylo predevsim v Praze natolik ovlivneno nejakymi politickymi prohlasenimi, ze spachalo sebevrazdu. Posleze se objevily informace o duvodu, kterym mela byt intervence bolsevickych armad. V dobe jeho sebeupaleni se v Praze z toho udelala hrdinska smrt, v jinych castech CSR bezel zivot v klidu dal, protoze krome par tiskovin a jedne stanice TV nebyly zadne moznosti o tom diskutovat. A vsechny media patrily pod kontrolu NF. Z r.68 se postupnou propagandou udelal nejaky mytus a ze sebevraha Palacha svetec. Pritom v r.68 bojovala jedna frakce UV KSC proti druhe frakci. Celou tehdejsi dobu vyuzili prevleceni bolsevici po r.89 k nechutne propagande a typickem vymyvani mozku. Ted musim koncit, jinak bych zase sedel na trestne za hodnoceni nekterych diskuteru, protoze cenzor me pred par dny vyloucil za pouz

1 1
možnosti
JP

Jsem také současník....ale nemohu zcela souhlasit. Dubčekovo sjednocení společnosti bylo velmi silné, troufám si tvrdit, že takové tu nebylo ani v roce 1989. A že by byli dělníci proti? Pamatuji tzv. Dubčekovy směny, sbírku na fond Československa...A jen plánovité hospodářství? Byl tu i Ota Šik s tzv. sociálně tržním hospodářstvím. Jenže vše trvalo jen půl roku, takže se nic nemohlo rozvinout. Pokud by k opravdovým změnám mohlo dojít, bylo by oproti roku 1989 velkou výhodou, že žilo dost lidí, kteří pamatovali předválečné Československo.

2 0
možnosti
Foto

Ono je asi nutné poznamenat, že Pražské jaro obecně probudili k životu reformní komunisté. I světoznámý dramatik Hejl ve Škvoreckého MIráklu vysvětluje generálnímu tajemníkovi strany v létě 1968 na recepci, že: "U nás jsou pro socialismus prakticky všichni." (Albatros 2009, str. 205)

Že by se to z gulášového socialismu mohlo překlopit jinam, to tehdy lidé moc nedomýšleli. A Škvorecký v to v těch letech ani nedoufal. A vcelku asi věděl, proč po roce 1989 zůstal v Torontu.

S Palachem mám celoživotní problém. Sebevražda...

Samozřejmě, komunistická totalita bylo obludné monstrum a hnusný labyrint a každý volil vlastní cestičky. Statečnost má mnoho podob. Pěkný den.

3 0
možnosti
Foto

U těch nejostřejších kritiků a odpůrců současné vlády, majících až téměř přátelský vztah k proudění dezinformací, dlouhodobě pozoruji, že sami nikdy nepřicházejí vyjádřit odmítavý postoj ani k těm nejobludnějším lžím, fejkům, cinklým videím a obrázkům. Na zmínky o nich nereagují. Jako by si přáli dosáhnou změny (třeba o volbách) všemi prostředky.

Jenže ti, kdo používají takové prostředky, je používají dál, i po svém nástupu k moci.

1 0
možnosti
JP

Dnes je nějaká cenzura a nesvoboda? Jako pamětník ještě starší než bloger jednoznačně tvrdím že ne. Informací je až přespříliš, jsou někdy protichůdné, vše je hned někým zpochybňováno, relativizováno. V dnešní době prakticky vrcholí dlouhodobá snaha důstojníka KGB Putina vrátit dějiny zpět a pomstít se za prohru ve studené válce. Dlouhodobě využívá moderní informační technologie k systematickému ovlivňování západní veřejnosti a rozkladu západní společnosti. Dost se mu to daří, přesto však snad máme každý v sobě nějakou hodnotovou kotvu, historickou zkušenost a rozum, abychom návrat zpět nedopustili.

9 0
možnosti
Foto

Kritici současné vlády zde na blogu iDnes mnohokrát psali o cenzuře a potlačování vládě nepohodlných názorů. Také o prolhané České televizi, prolhaném Forau24. Jejich zdroje info jsou jiné. Podle nich pravdivé a necenzurované. Pro některé čtenáře jsou to například Parlamentní listy.

Včera jsem se podělil o zkušenost s nimi. Nedovolili mi vložit jednoduchý (a ve vší slušnosti) krátký dotaz ministru školství.

Ale je možné, že by mi stejně neodpověděl, protože zájmy koalice a opozice se někdy protínají z důvodů, o nichž vědí jen oni.

1 0
možnosti
Foto

Nikdo neví, jak by pokračovaly změny, kdyby náčelník Velký Medvěd nezasáhl. Majitel sousedního domu krátce před tím zvedl střechu garáže a zvětšil vrata, nastěhoval stroje a rozjel výrobu. Dokončil první zakázku, a byly tu tanky a zase konec podnikání.

0 0
možnosti
JL

"Nemluvilo se jen o socializmu, ale take o socialisticke dmokracii ktera bude demokracii opravdovejsi nez je demokracie v kapitalizmu".

Na jare 1969 koloval forek o te demokracii opravdovejsi, tady je:

"Jaky je rozdil mezi demokracii a socialistickou demokracii? Takovy jako mezi kazajkou a sveraci kazajkou".

Osobne verim, ze kdyz uz neco s lidskou tvari, tak at je to kapitalizmus s lidskou tvari, takovy jaky praktikuji v zemich skandinavskych. Tamejsi demokracie, k te "opravdovejsi" ma ve svete sirosirem, k te opravdovosti nejbliz!

5 0
možnosti
PS

P27e69t14r 66S20k81á14l95a

19. 1. 2024 19:43

Ještě, že dnes burcují národ z letargie takoví hrdinové jako Vrábel, Zítko, Čermák a Peterková. Tak nějak jste to myslel, že.

19 1
možnosti
PJ

protože to jsou ti slušní a pracovití, bez exekucí a trestních stíhání.

9 0
možnosti
PJ

no pane Lněničko máte to rozhodně špatně. Ti " slušní lidi" demontrovali několikrát proti našemu milému oligarchovi a bylo jich několikanásobně víc, , než podle vás těch slušných bez uvozovek. A nemáchali nad hlavami ruskými vlajkami a nenosili na batohem " Z ". A jsem naprosto přesvědčen , že Palach i Zajíc by si před vámi odplivli. Takhle manipulativní blog, to je fakt síla.

20 4
možnosti
Foto

Nevím proč mě pasujete na příznivce Andreje Babiše? Nejdřív se zamyslete a pak pište.

2 12
možnosti
Foto

Vy jste tedy chudáček. Psát nesmíte, mluvit nesmíte, omezován jste. Za tento článek Vás asi zavřou a všechny příbuzné vyhodí z práce.

Po těchto slovech byste si měl jít vyplachnout ústa a chodit kanálem. Ale na to máte Vy a Vám podobní hroší kůži.

19 6
možnosti
Foto

Proč tak zhurta? Má-li někdo jiné mínění než vy, nemáte jiné argumenty, než osočování. Za tím, co jsem napsal si stojím. Zatím se mi nic neděje, zatím...

7 8
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 29,97
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik