Dopis Jarkovi Nohavicovi

18. 10. 2020 21:01:29
Dlouho po Tomáši Klusovi, jsem se rozhodl napsat i já. Nejde mi však o vaše občanské postoje, jde mi o něco jiného, zásadnějšího: o umění.

Velice dlouho jsem váhal a přežvykoval, zda mám pro mne tolik citlivé téma v sobě držet, pěkně si to v klidu vyříkat s Jarkem u kafíčka, nebo bouchnout do stolu a říci: „Tak takhle ne!“

Pamatuji si, když jsem byl poprvé na Portě, snad to byl rok 1985. Jarek Nohavica tehdy nemohl vystoupit a já poprvé začal brát kotlíkáře jako lidi, kterým jde o něco více, než o liščí ohony za čepicí. Jarka Nohavicu jsem znal jen z načerno šířených nahrávek, podobně jako Hutku, Lutku, Soukupa a samozřejmě Karla Kryla, kterého on velmi obdivoval. Přesto byl Jarek Nohavica svými písněmi jiný.

Jeho písničky měly daleko daleko větší invenci než písně ostatních písničkářů a to, jak po hudební, tak především po textové stránce. Tenhle bard z Ostravy by si opravdu zasloužil onen kotlíkářský projev uznání celého lochotínského amfiteátru: „Umí!“ kdyby byl na Lochotíně býval byl. Jeho písně překročily meze zájmu uzavřené písničkářské komunity a staly se populárními. Jarek Nohavica přes své písně získal vliv. To nezůstalo bez povšimnutí těch, kteří o nás všechno věděli a vědí a nebyli a nejsou to žádní andělé na kůru. Spíš naopak. To dokázal pochopit i pisatel prvního dopisu Tomáš Klus.

Po listopadu jeho popularita stále stoupá, stejně jako kvalita jeho písniček. Natočí také výborný film s Petrem Zelenkou Rok Ďábla. Když se jeho spolupráce provalí, arcibojovník proti spolupracovníkům StB Jan Rejžek, na něm nenechává nit suchou. Jeho písničky se však dále hrají a Jarek je stále populární. Občas jako člověk uklouzne, například když se nechá vyfotit Tomio Okamurou, moravsko-japonským bojovníkem proti přistěhovalcům. I tohle Tomáš Klus dokázal pochopit .

Co však Tomáš Klus pochopit nedokázal, bylo udělení vyznamenání: „Písničkář Jaromír Nohavica převzal o víkendu v Kremlu Puškinovu medaili za přínos ruské kultuře, jejíž laureáty vybírá prezident Vladimir Putin.“ Od mnohých byl nazván zrádcem, jiní ho od té doby přestali poslouchat. Býti bojovníkem za svobodu, když o vás nikdo neví, není žádné hrdinství. Odmítnout vyznamenání, když vám ho nikdo nenutí, k tomu nepotřebujete odvahu. Říkám k tomu já.

Stejně jako průměrným spisovatelem pronásledovaný Milan Kundera soudím, že postoj člověka by se měl odlišovat od jeho díla. Dílo by se nemělo posuzovat kvůli postojům jeho tvůrce. Každý nemůže být takový geroj jako Dan Hůlka a vrátit vyznamenání prezidentu Zemanovi. Jde o umění.

Vážený pane Nohavico! V letech, když jste byl ještě neznámým písničkářem, jsem v Praze nedaleko Václavského náměstí procházel Františkánskou zahradou a v průchodu ze zahrady na Zlatý kříž se z okna nad veřejnými záchodky linula hudba. Svoji zkušebnu tam měla skupina Bacily. Občas jsem tam slyšel zpívat Vaška Neckáře překrásnou písničku: Podej mi ruku a projdem Václavák. Hned kousek od Václaváku!

Už chápeš, kam mířím? I když Jsem opravdu pohoršen, tak kvůli tomu do Ostravy nepojedu, co je mi do Putina, Okamury, stébáků a podobných kravin? Nezájem! Otázka zní: Jak si můžeš jako chachar ostravsky vůbec dovolit zpívat píseň o Václaváku? Tak takhle ne!

Postav se k tomu jako chlap. Vezmi si kahan a slož něco třeba o Bakalovi. Václavák nechej laskavě na pokoji!!!

Jéňa z Medníka

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jaromir-nohavica-puskinova-medaile-vladimir-putin-rusko/r~a15ec3c6e0dc11e8bdb7ac1f6b220ee8/v~sl:9ace6d76807aaf2445ed2e68909ba054/

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/617003/valka-ceskych-pisnickaru-nefilozofuj-

nemas-na-to-vzkazal-klusovi-nohavica.html

Autor: Jan Lněnička | neděle 18.10.2020 21:01 | karma článku: 14.25 | přečteno: 1463x

Další články blogera

Jan Lněnička

Jsou pomníky padlých sovětských vojáků bezpečnostním rizikem pro stát?

Dalšími riziky jsou: starci, mládež, česká, maďarská a slovenská vláda, chcimíři, chciválkové, Putin, Biden, Fiala, green deal, fosilní lobby, zemědělci, umělá inteligence, Rusko, NATO, BRICS - stačí si vybrat.

24.3.2024 v 13:42 | Karma článku: 33.98 | Přečteno: 902 | Diskuse

Jan Lněnička

Hysterka Fiala, Ficova „konšpirácia“ a papež chcimír

Nezralého gesta se dopustil premiér Petr Fiala vůči slovenské vládě. Úroveň jeho jednání mi připomíná Petra Bajzu z knihy "Bylo nás pět“, jako bych viděl malého Petříka říkat: „Do smrti smrťoucí s tebou nepromluvím!“

10.3.2024 v 19:36 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Jan Lněnička

Bezemisní krávy

Nejedná se zde o militantní klimatické aktivistky, ale o skutečné krávy. Jejich emise jsou podle skupiny globálních investorů horší problém pro klima, než auta a uhlí. Krávy je nutné modifikovat tak, aby vyhovovaly parametrům EU!

3.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 562 | Diskuse

Jan Lněnička

Odvody - konečně!

Konstruktivní návrh jak zařídit v případě ohrožení nebo války obvody. Plošné zavedení odvodů plánovalo Ministerstvo obrany již v roce 2015, poslanci se nějak nedohodli, nakonec to skončilo pouze u dobrovolných odvodů.

27.2.2024 v 19:49 | Karma článku: 30.96 | Přečteno: 731 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.13 | Přečteno: 383 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 382 Celková karma 28.94 Průměrná čtenost 1025

Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...