Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se kalila ocel

V době, kdy buržuj znovu vykořisťuje pracující lid, car Putin se rve s jestřáby z Pentagonu o Ukrajinu, nastal čas připomenout si hrdinný boj Pavky Korčagina za mír a lepší budoucnost lidstva…  

Nevím, zda román „Jak se kalila ocel“ Nikolaje Ostrovského byl povinnou literaturou, ale asi ano, leč já žádnou doporučenou literaturu, zvlášť tu ruskou, jsem nečetl. To, abych se s románem seznámil, mě donutila okolnost, že jsem o Pavkovi Korčaginovi chtěl zjistit pravdu o tom, zda opravdu udal své rodiče. Abych to nemusel číst, začal jsem gůglit, nic jsem nenašel, dokonce v recenzích pod knihou psali čtenáři o románu pochvalně. To mě začalo zajímat, kniha z veřejných knihoven bohužel zmizela, v Městské knihovně ji naštěstí měli. Odpověď na moji prvotní otázku byla jednoduchá: Pavka Korčagin v první části knihy žije jen s matkou a bratrem, takže své rodiče ani udat nemohl. Co se týče udavačství bylo to jinak: on ve svém zápalu pro bolševickou revoluci upozorňoval na špatnou práci komsomolců, na zbytečnou byrokracii, zastával se slabších, zastával se žen, pochopitelně i ostře odsuzoval trockismus. Ostrovskij ho líčí jako hocha prudkého se smyslem pro spravedlnost, hocha, který nenávidí bohaté, je plný emocí, je odhodlaný položit život v boji za lepší svět.

 

Přečíst si tuto knihu nikoliv pod ideologickým tlakem režimu, kterému jsem nevěřil, byl čtenářský zážitek. Zvlášť první díl z období jeho mládí se dá číst jako kovbojka. Lze jej postavit vedle Šolochovova „Tichého Donu“, nebo románu Andreje Platonova „Čevengur“ (oba posledně jmenované si musím znovu přečíst), a samozřejmě nesmím zapomenout na Doktora Živaga Borise Pasternaka. Mám-li srovnat román režimem odmítaného Platonova a Ostrovského vyznamenaného Leninovým řádem, je jasné, že „Jak se kalila ocel“ je napsána v neochvějném duchu a adorace bolševické revoluce, zatímco Čevengur představuje revoluci mnohem širším rozměru. Josif Brodský Andreje Platonova srovnává s autory jako je např. Franz Kafka nebo s Dostojevským. Stalin o Platonovovi napsal: „Talentovaný spisovatel, ale svině.“

 

 

Ocel se zakaluje v prudkém ohni a silném chladu. Tehdy se stává pevnou a nic ji nezlomí. Tak se zakalovala i naše generace v strašlivých zkouškách a učila se nedat se srazit životem.“ V knize je zachycen těžký život téměř ještě dětí, posledních z posledních, do níž si může doslovně každý kopnout, je pochopitelné, že se právě v nich rodí nenávist k utlačovatelům, právě VŘSR v nich zrodí živelnou energii „k dosažení velikého cíle – zničení jakéhokoliv vykořisťování člověka člověkem.

 

Větší část děje se odehrává na Ukrajině. Román má svůj počátek v roce 1915. Dostáváme do sídla Šepetovka na Ukrajině, jež byla zmítána mnohými boji; procházeli jí Němci a Poláci. Petljurovské bandy a její různé odnože pořádaly pogromy, znásilňovaly a kradly. Každou chvíli byl pánem města někdo jiný. Jediní dobří byli Rudí. Kniha popisuje rané mládí Pavky Korčagina, jeho pomalé politické procitání, boj po boku bolševické Komunistické strany, vstup do komsomolu, práci pro upevňování sovětské moci. Konec knihy je věnován jeho zápasu s nemocí a obtížím, když slepý bez pohybu píše tak, že diktuje přátelům svou první knihu; aby aspoň tak byl platný při výchově a boji o nového člověka – Komsomolce.

 

Pavka byl v mládí Mirek Dušín s tvrdými pěstmi, žádné příkoří si nenechal líbit, nesnášel, když se dělo bezpráví jiným. Nenáviděl všechny, kdo takové bezpráví dělali, přesto se zamiloval do Toni Sucharovové, dcery vrchního lesníka, pro něj to byl pán, ale jeho dcera byla jiná, dokonce zmlátil syna inženýra, gymnaziána Sucharka, poté, co slyšel, že o Toně nehezky mluví . Po bitvě zmlácený Sucharko o Pavkovi prohlásil, že je to největší lump z vesnice. Toňa jej zachránila, když se mu podařilo vysvobodit z rukou četníků Žuchraje, jež byl jeho politickým zasvětitelem a tajným spolupracovníkem bolševiků, přesto se s Toňou museli rozejít, protože první pro Pavku byl boj za lepší svět, tomu Toňa nerozuměla.

 

V knize je popisován chaos po celé Rusi tedy i na Ukrajině; úřednický šiml v řadách revolucionářů sice řehtal jako za cara, ale za vším bylo třeba hledat člověka. Protože vesničané rozkrádali majetek, byl nedostatek všeho. Pavka byl kvůli svém bojovému potažmo budovatelském úsilí několikrát téměř na pokraji života a smrti.

 

Ve druhém díle románu se setkáváme s Pavkou Korčaginem již těžce nemocným, přesto se silou své nezdolné vůle snaží být stále užitečný při upevňování moci Sovětů. Zaujala mne scéna: když je Pavka vyslán jako komisař na rusko-polskou hranici, popisuje, jak se na jedné straně hranice mohou lidé svobodně radovat a zpívat, zatímco na té druhé straně, té polské, je do lidí stříleno. Sovětský svaz byl ve slepých očích Nikolaje Ostrovského naše známé království krále Miroslava z Pyšné princezny.

 

Ostrovskij psal svou knihu podle svých vlastních zkušeností, ale velmi se bránil nařčení, že by to byla autobiografie, leč jeho identifikace s postavou Pavky Korčagina prý dokonce došla tak daleko, že když kvůli tělesné indispozici nestihl napsat nějaký článek, pak si smutně vyčítal: „Pavka Korčagin by to jistě stihnul.“ V Nikolaji Ostrovském musela být ohromná vůle, když zcela nehybný dokázal román napsat, stejnou vůli vtělil do postavy Pavky Korčagina. V druhém díle je i epizoda v níž se zoufalý Pavka chce zastřelit, protože už se nebude nějak moci podílet na budování komunismu. Váhá, ale svůj čin si nakonec rozmyslí, naopak i přes tělesnou trýzeň se rozhodne svými prostředky bojovat za mír a spravedlivou společnost.

Živá síla myšlenky - snést nebe na zemi - dokázala v bolševicích probudit nadlidskou odvahu a nezdolnou vůli, dodávala jejich životům smysl i na popravišti.

Kniha je poutavým čtením a zároveň poučným pohledem do do myslí i duší pravověrných bolševiků. Stojí za přečtení.

PS. Správně soudruh Kim Čong-un učinil, když zakázal sebevraždy, neboť jsou zradou socialismu!

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kim-cong-un-severni-korea-sebevrazda-hladomor-zakaz.A230609_091044_zahranicni_vajo

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 11.6.2023 16:33 | karma článku: 24,46 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39 | Přečteno: 398x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 792x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 949x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 389
  • Celková karma 29,28
  • Průměrná čtenost 1011x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik