Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

:-)......Přečetl jsem si bohatou diskusi a souhlasím s těmi, co píší, že bylo líp! Hlavně s panem Hnykem!

Pracoval jsem jako technik v zemědělství, celý život i 15 let po sameťáku, jako soukromý zemědělec na 300 ha!

Můj plat roky před 89. , 3 000 kč čistého! Režim si zemědělců vážil. Daň ze mzdy platil podnik. Postavil jsem si dům, z 70 % vlastníma rukama, hodně mi pomohli kolegové z práce, celkový náklad 400 tis.!

Přes ČSVTS dvakrát v Rusku, ve Švédsku, několikrát v Jugoslávii, a držte se......na stáži u rakouského sedláka...týden.

Proč bych si stěžoval? Dnes si žiju, díky Babišovi, (abych některé trochu podráždil), jako král. Velmi solidní důchod, 4 koně ve dvoře,(žádný s nimi neoře), ale pořád na nich jezdíme, vnuk mi koupil k osmdesátce super auto, mohu já si stěžovat? !!!!!!!!!!

1 1
možnosti

Tak pochopitelně, kdo s vlky vyl, dobře si žil. A v JZD nebo státním statku se dobře kradlo. To se to chovala prasata, když se krmila z družstevního! A i nějaký ten materiál na barák se dal pod rukou sehnat. Ale ať už to bylo, jak to bylo, hodnotit totáč jen podle toho, jak jsem se měl JÁ, je velmi přízemní a sobecké.:-/

0 0
možnosti
Foto

Navrhoval bych tuto snad všeobecně přijatelnou formulaci, za komančů bylo líp, ale asi jako sardinkám v konzervě.

0 0
možnosti

Nebo ovcím v ohradě.

0 0
možnosti

Mě tedy za komančů rozhodně lépe nebylo. Tehdy jsem si za průměrný plat mohl koupit 7000 rohlíků nebo 300 litrů benzínu nebo půlku televize. Navíc zalígrovaný za železnou oponou bez možnosti vycestovat. Sehnat byt bylo prakticky nemožné. Studium atraktivních oborů jen pro vyvolené. Nové auto stálo cca 20 měsíčních platů.

Dnes si z průměrného platu koupím 14000 rohlíků nebo 750 litrů benzínu nebo tři televize. Cestovat mohu kam chci, koupě bytu není problém, výběr oboru ke studiu také ne. Slušné nové auto lze pořídit za 7 měsíčních platů.

Na druhou stranu uznávám, že existují lidé, kteří přes stranické konexe měli za minulého režimu vše, nač si vzpomenuli. Dnes však nedostanou od nikoho nic a práce se jim hnusí. A to jsou právě ti, kdož si stýskají, že za komančů bylo líp.

Není mi jich ani trochu líto.

8 0
možnosti

Vážený pane, za komunistů na průměrný plat dosáhlo 2/3 obyvatel (dělníci na tři směny ve fabrikách, dojičky, traktoristi atd.).Dneska na průměrný plat NEDOSÁHNE 2/3 lidí.Článek na netu...Průměrná mzda překonala 34 tisíc, ale dvě třetiny lidí na ni nedosáhnou...

Na tuto mzdu nedosáhnou lidi, co jsem dříve jmenoval.Takže jde o demagogii a Vy se jí držíte.

dvě třetiny zaměstnanců na ni ale nedosáhnou

Více na https://www.e15.cz/domaci/prumerna-mzda-prekonala-34-tisic-dve-tretiny-zamestnancu-na-ni-ale-nedosahnou-1362021

Průměrná mzda překonala 34 tisíc, dvě třetiny zaměstnanců na ni ale nedosáhnou

Více na https://www.e15.cz/domaci/prumerna-mzda-prekonala-34-tisic-dve-tretiny-zamestnancu-na-ni-ale-nedosahnou-1362021

3 3
možnosti

I52v39o 54B24o42u30š28e

7. 10. 2019 20:41

A s tím Gottem taky nemáte pravdu, ještě nás bude dlouho otravovat.

3 0
možnosti

I43v48o 27B43o17u68š11e

7. 10. 2019 20:37

Jaké sociální jistoty? Ubytovny, blbá práce za pár šupů, 20 let čekání na byt, zdravotnictví, kde vás nechgali od určitého věku chcípnout a těm mladším poradili, jaké západní léky sehnat? Důchodci sbírající vajgly u chodníků? Tomu říkáte sociální jistoty?

5 1
možnosti
Foto

Tak nevím ale paní Clemtisová pobírala v r. 1968 vdovský důchod 1 500 korun + 300 invalidní.

0 0
možnosti

J70o52s19e62f 82P17o45t53r

7. 10. 2019 19:56

Jsem ročník 46, takže dobře vím. Hlady se neumíralo, ale ta tupost na všech úrovních! Otevřít noviny, radio, televizi znamenalo slyšet plnění plánu, snižování nákladů, socialistické závazky, socialistickou soutěžení, činnost BSP(brigády socialistické práce), pomluvy kapitalismu, láska k Sovětskému Svazu....

Nejvíc tomu režimu vytýkám, že jsme byli neustále přesvědčováni jak jsme pokrokoví, progresivní, na špici společenského vývoje a pak jsme se probudili jako zaostalá, špinavá , zadrátovaná gubernie, stejně zaostalého, špinavého a zadrátovaného "Tábora míru a socialismu".

Ideologický boj za socialismu, neboli brutální vymývání mozků, bylo tak efektivní, že funguje dodnes a myslím, že je hlavní příčinou proč se nám vyspělé země vzdalují, o Německu se tvrdí, že ta mezera je již 100 let.

11 0
možnosti
Foto

Nevím, kde a jaké noviny jste četl? Ale já jsem tam nic takového nenašel v té míře, v jaké uvádíte.

kterápak pomluva kapitalismu neodrážela realitu. Např. ta, že NSR neuznávala hranice na Odře a Nise. Údaje o počtu nezaměstnaných?

Ano vyspělé země jsou daleko před námi v počtech imigrantů, v počtu mobilů snad ne?

1 6
možnosti

Jako pamětník můžu zodpovědně prohlásit, že míra tzv. masírování veřejnými médii ve vztahu k minulému režimu je dnes zlomkem toho, co bylo za socialismu. Takže ono manipulativní srovnání vám my starší nežereme. A zkuste si uvědomit, že ne pouhá věta "za socialismu bylo líp" ale lži, zlehčování a selektivní paměť vyvolávají nevoli a ostré protireakce těch, kteří socialismus vnímali v plné palbě.

9 0
možnosti
Foto

No ono to je právě naopak, intenzita manipulace je neskonale vyšší, protože se zvýšila její rychlost. Je to rozdíl mezi májovým deštíkem a krupobitím, respektive mezi střelbou z luku a kulometu.

A navíc při zpětném prověřování se ukazuje, že nelhala, opírala se o fakta.

0 5
možnosti

Asi tak - my, co jsme za komančů strávili většinu života, žádné propagandisty nepotřebujeme. A o těch údajných sociálních jistotách, zejména v souvislosti s důchody, by se dalo taky diskutovat. Důchodci za totáče měli jediné štěstí v tom, že nebylo v podstatě za co utrácet.:-P

10 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, důchodci nemohli nic utrácet za bydlení a vodu. Měli to přímo zakázáno.

1 2
možnosti
Foto

Zkuste dnes sehnat lahev 10 kg propan-butanu za 21,- Kčs (jaro 1968), nebo pánské šponovky za 170 - 330 Kčs.

1 3
možnosti

I53v39o 44B53o66u72š24e

7. 10. 2019 20:39

A jaký byly platy? Kolik šponovek z jednoho platu - 2,3

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS