Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jaké zase "smíření se s mixem"? Odpověď paní Drábové snad byla jasná - půjde v podstatě o zcela samostatný blok, který bude ze zbytkem JED sdílet jen výstup do energetické soustavy. :-/

0 0
možnosti
Foto

Energetickým mixem je myšleno získávání energie z jádra, fosilních a alternativních zdrojů.

0 0
možnosti
BV

Atomová bába by měla řešit tecbńické otázky, ne ty politické!!

0 3
možnosti
Foto

Dostupnost technických a technologických informací, technologická kázeň i způsob vedení technické dokumentace jsou technické otázky.

4 0
možnosti
Foto

Výstavba či dostavba jaderné elektrárny je závažné politické rozhodnutí a při rozhodování o něm je potřeba vzít v úvahu následující faktory a rizika.Jedná se o dlouhodobé následky přijatého rozhodnutí. S ohledem na dobu výstavby, užívání a zužitkování jaderné elektrárny, to znamená závislost na Rosatomu, tudíž na Rusku, po celé 21.století.Jaderné elektrárny patří k základům kritické infrastruktury českého státu a jsou podstatným faktorem národní bezpečnosti. Realizace projektu podobných rozměrů předpokládá dlouhodobou závislost na nevypočitatelném státu. Na státu, proti kterému jsou vyhlášeny sankce a který je v ekonomickém a technologickém rozvoji v dohledné budoucnosti zcela nečitelný. Na státu, který má ohraničené možnosti ekonomické spolupráce a který využívá Rosatom a výstavby jaderných elektráren pro politickou a ekonomickou expanzi a pro prosazení korupce.

Rusko patří ke státům, které vojenskou rétorikou demonstrují absolutní pohrdání demokratickými hodnotami a v podstatě po posledních rozhodnutích Státní dumy (ruského parlamentu) legalizují korupci. Rusko otevřeně snaží využívat energetiky k politickému nátlaku na jiné země. Příklady Ukrajiny nebo pobaltských republik je toho jasným důkazem.

A v případě jaderné elektrárny vychází politický charakter závislosti také z technologie a využívání elektrárny. Vždyť technologie jaderné elektrárny předpokládají monopol na dodávky dílů produkujících elektřinu od země, která není přátelsky nakloněna Česku.

0 0
možnosti
Foto

Nezpochybnitelné jsou konkrétní úspěchy Rosatomu v technologické sféře. Avšak celkové technologické úspěchy Ruska jsou velmi skromné.V rámci výstavby jaderných elektráren jsou neprůhledná financování ruských projekčních prací, které jsou uskutečňované polotajným institutem, a technologie reaktorů. Na základě zkušeností z turecké jaderné elektrárny se jedná zhruba o 50 % rozpočtu. Ostatní zařízení potřebná pro provoz jaderných elektráren se prakticky v Rusku nevyrábějí.Tak například turbíny a generátory se kupují u světového lídra, společnosti General Elektric, zařízení pro automatický systém řízení technologických procesů se z větší části zhotovují v Německu, Francii nebo USA.Energetické zařízení, transformátory, zařízení bezpečnostních systémů , IT se v Rusku také téměř nevyrábějí.

0 0
možnosti
JV

J46a94n 89V50l91k

9. 8. 2021 16:04

Pro lidi z oboru je frustrující, že jsme ztratili samostatnost ve výstavbě jaderných elektráren. Způsob zajištění JE přes generální dodavatele stavby, technologie a projektanta je nenávratně minulostí. Vytváří se model pořízení JE na klíč, bez přímého vlivu na řízení projektů, procurementu a výstavby. Nejdražší varianta, při které se sledují hlavně náklady a čas, umocněné kvalitou díla, ale ve prospěch zahraničního dodavatele. Hlavní otázka článku je tak nepodstatná.

2 0
možnosti
Foto

My jsme někdy měli samostatnost ve stavbě JE? Kdy? ;-D

1 0
možnosti
MS

Ivana Hoffmana si taky vážím, nicméně ve věcech technických je laik a zde je nutné ho brát s velkou rezervou. Paní Drábová odpověděla stručně a jasně.

2 0
možnosti
JS

Na veletoče paní Drábové mám jednoduchý názor. Tato paní je si vědoma, že se bez jaderné energie ČR stane nesvéprávnou kolonií. Z toho vyplývají její současné názory. Bohužel je to marná naivita, protože cílem Pirátů a ToP09 je ATOM nestavět.

2 2
možnosti
MB

Dobrý blog, oceňuji. Oproti p. Božkové, (mám ji rád), si jinou cestu jako jádro - Nedovedu představit. Nemáme rakouské hory, padající vodu, větry ap. Pořád se mluví o diverzifikaci rizik. Pak nová elektrárna zcela odlišná od těch ruských. Opět, bez ideologie, to je snad vono ? Drábová je baba dobrá, skutečně. Malá,. vřeštící - sympatická odbornice. Tápu jak u nich doma. Kdo je tam vlastně dráb? Manžel ? ... :-)

1 3
možnosti
JH

Myslím, že na tenhle problém jste si mohl z dostupných pramenů odpovědět sám. Mne by spíše zajímalo, o kolik se ta případná, oddalovaná výstavba prodraží ,bez účasti ruské firmy...

2 0
možnosti
HH

To nikdo neví...stavba bude na 20 let...takže se prodraží minimálně o 100 procent... Dobrá ukázka je, jak Rosatom staví v Maďarsku, kde zmizely prachy a stále se ani nezačalo stavět...

1 1
možnosti
OU
  • Počet článků 385
  • Celková karma 30,17
  • Průměrná čtenost 1022x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik